Praha plánuje privatizaci obecních bytů, získá v ní miliardy

Praha připravuje prodej bytového fondu za miliardy korun. Bytový výbor pražského zastupitelstva hlavního města odsouhlasil na středečním zasedání podmínky prodeje. Radní pro bytovou oblast Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že město chce nájemníkům nabídnout k odkoupení 3500 až 4000 bytů, a to za cenu znaleckého odhadu. Konečný seznam bytů bude vedení města schvalovat v příštích týdnech. Rozhodující slovo budou mít zastupitelé na říjnovém zasedání.

„Hlavní město by mělo během krátké doby prodat zhruba polovinu svého bytového fondu. Prodej druhé poloviny není možný, protože tyto byty byly postaveny s pomocí dotací,“ uvedl předseda bytového výboru Roman Petrus. Výtěžek, který bude podle odhadu v řádu miliard korun, hlavní město investuje do sociálního bydlení, tedy do bytů pro seniory a startovacích bytů pro mladé rodiny, slibuje Dolínek. Pravidla, která odsouhlasil výbor, počítají s prodejem po domech. Podle Dolínka se k odkoupení musí přihlásit nejméně 60 procent nájemníků, kteří pak založí družstvo. Radní odhaduje, že se městu podaří odprodat drtivou většinu bytů.

Hlavní město v současné době vlastní asi 11 tisíc bytů. Další tisíce jsou svěřeny městským částem, o jejich prodeji rozhodují jednotlivé radnice. Zvažovaný prodej magistrátních bytů se bude týkat 3500 až 4000 jednotek, asi 95 procent z nich jsou v panelových domech. Většina z nich je podle Dolínka na Černém Mostě a na Barrandově. Dodal, že do seznamu zatím nebudou zařazeny cihlové byty z Prahy 1, o kterých chce vedení radnice ještě diskutovat. S privatizací bytů počítá koaliční smlouva mezi ODS a ČSSD. Obě strany se v ní zavázaly, že peníze vloží do zajištění bytů pro sociální účely.