Prameny ve Slavkovském lese

Slavkovský les

Slavkovský les Zdroj: Profimedia.cz

Unikátní soubor horských rašelinišť Slavkovský les byl v roce 1974 vyhlášen chráněnou krajinnou oblastí. Je to drsná, tajuplná, poměrně opuštěná krajina s neporušenou přírodou a jedinečnou podzemní vodou. Vyvěrají tu mnohé prameny minerálních vod – vzpomínka na dávnou vulkanickou minulost západních Čech.

Nejmladší sopkou u nás je Komorní hůrka: malý kopeček mezi Chebem a Františkovými Lázněmi. Svou činnost ukončila před 350 tisíci lety. V jejím okolí je zbudována naučná stezka.

V rozlehlé oblasti Slavkovského lesa je ukryto opravdu velké množství vývěrů minerálních vod – uvádí se až 160. S některými z nich se máte možnost setkat i na pultech obchodů a v restauracích a dopřát si tak jejich jedinečnou chuť, i když se do oblasti na výlet nevydáte. Tím nejunikátnějším je pramen, který obsahuje hodně magnesia (hořčíku), ale málo ostatních minerálů. Je to díky hadci – kameni vzdáleně připomínajícímu kůži hada, kterým pramen musí prostoupit z velkých hloubek. Tak se obohacuje o přírodní hořčík a v hloubkách i o sopečný oxid uhličitý. Jeho střední mineralizace je v Evropě naprosto unikátní.

Hadcové skály nabízejí kromě jedinečné vody ještě jednu zajímavost – rostlinku zvanou rožec kuřičkolistý. Jedná se o endemit, a tak nikde jinde na světě neroste. Podobně jako jsou všechny známé lázeňské prameny proslulé svou chutí a léčivými účinky, stejně tak je u místních obyvatel oblíbená řada zdejších pramenů. Jedním z nich je Obecní pramen v obci Prameny či Farská kyselka v lokalitě Smraďoch, dále několik pramenů v okolí Dolního Žandova nebo na Kňafáku, kde se v minulosti nacházely lázně.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země