Pravidla chování na sjezdovkách lidé znají, ale nedodržují

Lyžaři se musí na sjezdovkách řídit deseti pravidly chování. Sedmička zjišťovala, zda se jim to daří.

Přesně rok platí na českých sjezdovkách pravidla Mezinárodní lyžařské federace, která lyžařům říkají, jak se mají na svahu chovat. Desatero je závazné. Pokud jej lyžaři nebo snowboardisté poruší a někoho nedbalou jízdou zraní, spočítají jim to české soudy. Jak pravidla dodržují návštěvníci největšího krušnohorského ski areálu na Klínovci, zjišťovala redakce Sedmičky.
Krátce před jedenáctou hodinou dopoledne se nad Klínovcem pohupuje mlžný opar a lyžaři míří k vrcholu na sedačkové lanovce. Redaktoři nasednou s nimi a po několika vteřinách se nestačí divit. „Koukám, budete mít o čem psát,“ směje se lyžař, který sedí vedle nich. Přímo pod sedačkovou lanovkou si cestu zkracuje dav turistů, který z Pařezovky přejíždí na začátek Dámské lanovky. Zákazu vstupu si vůbec nevšímají. Porušují tím osmé pravidlo, které hovoří o nutnosti respektovat značení.
Protože je hustá mlha, lyžaři musí podle pravidel jezdit pouze tak rychle, aby dokázali včas zareagovat na případné překážky. Mladá snowboardistka, která redaktory míjí na Pařezovce, má prvotřídní brýle. V mlze jí ale nepomůžou. Zhruba uprostřed sjezdovky kvůli špatné viditelnosti málem narazí do lyžaře, který učí jezdit svého malého syna. Má štěstí, muž je evidentně zkušenější lyžař než ona a v poslední chvíli se jí vyhne. Slečna porušila hned dvě pravidla. Nepřizpůsobila jízdu svému umění a nedodržela přiměřený odstup od jiného člověka. Protože se Pařezovka začíná plnit lidmi, vyrážejí redaktoři na Přemostěnou. Když přijíždějí volným tempem na konec mostu, mají co dělat, aby se nesrazili s německými lyžaři. Dva starší pánové totiž nedodrželi páté pravidlo. Když se rozjíždějí, musí se rozhlédnout nahoru a dolů, aby do někoho nenajeli. Vyděšení redaktoři testují poslední sjezdovku. Slalomák. Na něm potkávají sportovně založenou babičku, kterou na lyže vzala její dcera s dospívající vnučkou. „Pojď, to zvládneš. Je to sjezdovka pro děti,“ říká jí dcera. Žena se rozjede a po pár metrech spadne. „Co děláš, babi?“ volá dívka na ženu, která uprostřed trati sedí asi dvě minuty. Tím porušuje šesté pravidlo. Lyžař, který upadne, musí co nejrychleji uvolnit místo. Touto jízdou se redaktoři s Klínovcem loučí a jdou si vroucím nápojem uklidnit nervy do nejbližšího bufetu. Cestou hledají ceduli s desaterem pravidel. Ačkoli je muž v pokladně ujišťuje, že je najdou u dřevěné boudy pod svahem, pátrají po ní marně. Většina jimi oslovených lyžařů však alespoň tuší, že nějaká pravidla existují. Nejčastěji proto, že o nich slyšeli ve zprávách.

Lyžaře hlídají policisté

Jak lidé dodržují „desatero ohleduplného lyžaře“, hlídají v některých českých zimních střediscích dokonce státní policisté. Od poloviny ledna stráží společně se členy horské služby šumavské vrchy. Jejich přítomnost na svazích má podle mluvčí klatovských policistů Dany Ladmanové spíše preventivní účinek. Ze stejného důvodu vyrazili na Ještěd také liberečtí městští strážníci, kteří služebně lyžují už týden. Karlovarští policisté prozatím o stejných kontrolách neuvažují, ačkoli se vážné úrazy Krušným horám nevyhýbají. Posledním tragickým případem, který otřásl klidným střediskem v Nových Hamrech, byla smrt mladého muže z Nové Role. Nezvládl rychlou jízdu na namrzlé Velké sjezdovce a ošklivě si poranil hlavu. Za pár dní zemřel v nemocnici. „Pravidla FIS jsou určitě dobrá věc. Byli bychom ale rádi, kdyby přikazovala lyžařům, aby používali ochranné pomůcky, tedy hlavně helmu,“ říká mluvčí karlovarských záchranářů Lukáš Hutta.

Lyžařské desatero:

1. Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.

2. Každý lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.

3. Lyžař na svahu musí jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s lyžařem pohybujícím se na svahu pod ním.

4. Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného lyžaře.

5. Lyžař, vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící, musí dávat pozor a sledovat vše nad a pod sebou.

6. Lyžař nesmí zastavovat, není-li to nevyhnutelně nutné uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech, bránících v dobré viditelnosti.

7. Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit.

8. Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení.

9. Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.

10. Každý účastník či svědek nehody je povinen poskytnout údaje o své osobě.