Pravidla pro budování rychlého internetu v Česká by měl stanovit zákon

Pravidla pro zavádění vysokorychlostního internetu v Česku by měl stanovit samostatný zákon. Mimo jiné by určoval, jak rozdělit 14 miliard korun z fondů EU na budování přístupových sítí. Zákon chce zhruba do poloviny roku sepsat Český telekomunikační úřad. Zaznělo to na semináři Aktuální stav a budoucnost služeb elektronických komunikací, který ČTÚ uspořádal ve spolupráci s Českou vědeckotechnickou společností spojů.

ČTÚ inicioval vznik pracovní skupiny, která návrh zákona připraví. Podobný zákon funguje od roku 2010 v Polsku. Česká vláda již loni rozhodla, že na rozvoj vysokorychlostních sítí nové generace nepoužije výnos z aukce kmitočtů pro mobilní sítě, ale peníze z evropských fondů.

Podle prezidenta ICT Unie Svatoslava Nováka patří mezi rizika výstavby nových sítí nepřipravenost a neschválení klíčových projektů vládou, špatně definované procesy a parametry přidělování dotací a dále nepřipravenost standardů a norem. „Pokud nebude prioritou vlády informační společnost, tak se nám to všem, jednou opravdu nevyplatí,“ podotkl.

ČTÚ bude s ministerstvem průmyslu a obchodu spolupracovat při zjišťování oblastí se špatným nebo žádným pokrytím internetem. Úřad nedávno představil studii proveditelnosti k Registru pasivní infrastruktury, ke které přijímá připomínky do 25. února. Vláda ve strategii Digitální Česko počítá s tím, že do konce letošního roku bude mít 30 procent domácností ve městech k dispozici rychlost 30 Mbit/s.