Právo inspiruje i středověk, říká Knoll

Sedmička představuje další osobnost ze seriálu Generace 77 - Viléma Knolla z katedry právních dějin.

Odborný asistent na katedře právních dějin za svůj třiatřicetiletý život dokázal vydat desítky knih a odborných článků, z nichž velká část se dotýká právních dějin středověku, jeho práci i koníčku zároveň. Šéfa akademického senátu plzeňské právnické fakulty formovaly i stipendijní cesty do Moskvy a Krakova.

Historie a právo se ve vaší práci často snoubí. Jak jste se rozhodoval při výběru práce a studia?

Historie mě zajímala od dětství, hltal jsem historické romány, navštěvoval památky. Všechno to u mne vyvolávalo obrazy romantiky, krásných válek. Práva byla zase rodinnou tradicí, dlouho jsem zvažoval, jestli jít na práva nebo studovat historii.

Vaší doménou je středověké právo. Můžeme v něm najít inspiraci i dnes?

Určitě. Někdy z něj dokonce čerpáme přímo. Nejsou to sice časté kauzy, ale jsou mnohdy spojené s dávnou minulostí. Když se třeba zkoumají obecní majetky, tak se někdy dostáváme právě až do středověku. A dnešní právní normy se, možná překvapivě, stále víc a víc podobají středověkému právu – třeba omezením abstrakce.

A jak to vypadá u trestního práva, nezačne se zase mučit?

To jistě ne, ale i tady dochází k využití některých institutů známých ve středověku. Uvažuje se o dohodách pachatele s poškozeným a o větším uplatnění náhrady škody místo potrestání. V této souvislosti lze připomenout rozhodnutí apelačního soudu z šestnáctého století, které bylo vedeno úvahou, že je lepší, aby vdova dostala za zavraždění manžela odškodnění, než aby byl pachatel potrestán na životě a ona zůstala bez prostředků. To je sice extrémní případ, ale určité formy dohod možné jsou. Já osobně ale nejsem finančnímu vykupování zločinu příliš nakloněný.

Jste podepsán pod desítkami knih, odborných článků, spoustu materiálů jste editoval. Jak jste to, při vašem poměrně nízkém věku, stihnul? Máte čas vůbec ještě na jiného koníčka?

Čas je opravdu hodně limitující. Dřív jsem byl schopný psát v noci, třeba do dvou tří hodin ráno. Teď je to už horší.

A koníčky?

Ten můj je spojen s historií, už tak čtrnáct let dělám historický šerm.

Jste v Kristových letech, jak vypadá vaše ohlédnutí za dosavadním životem?

Mohu být relativně spokojený, protože práce je mi koníčkem. Myslím, že akademická dráha je pro mě nejlepší volbou.