Prázdniny v Praze: Žádná nuda

Přestože prázdniny již začaly, rodiče mají ještě šanci najít dítěti v létě zábavu. A to i v hlavním městě.

Dětské tábory jsou už většinou obsazené, nudit se ale nemusí ani děti, které zůstanou o prázdninách v Praze.

Rodiče si mohou vybrat z několika možností, kam dítě v létě dát. Stále žádanější jsou v posledních letech příměstské a jednodenní tábory. V Praze je organizují hlavně Domy dětí a mládeže.

„Příměstské tábory jsou specifické tím, že se odehrávají většinou ve městě a jeho nejbližším okolí. Pro děti je připravený celodenní program, ale večer se vrací domů,“ řekla náměstkyně primátora Marie Kousalíková.

Na tábor do města

Tábory jsou většinou týdenní nebo třídenní, ale pokud je místo, může tam být dítě jen jeden den. „Jsou určené dětem, které nemají zájem o klasický pobytový tábor. Zároveň usnadňují zaměstnaným rodičům celodenní péči o dítě o prázdninách,“ řekla Kousalíková.

Pořadatel táborů Jan Burda ale míní, že když děti na místě nepřespávají a večer se vracejí domů, ztrácí tábor svoji funkci. „Je to tedy spíš celodenní hlídání,“ podotkl Burda.

Letos se mohou rodiče vybrat ze 124 týdenních akcí pořádaných Domy dětí a mládeže. Počet míst se ale pohybuje už jen v desítkách, volno je spíš až v srpnu. Ve speciálně zaměřených táborech, třeba jezdeckých či jazykových, už ale rodiče místo nenajdou. Přesto příměstké tábory vítají.

„Jsem ráda, že jsou i jednodenní akce, protože babičky také nemohou hlídat celé prázdniny,“ řekla Milena Roupachová z Bohnic. Cena 150 korun za den jí přijde nízká. „Na to, že jsou v tom třeba vstupy do muzeí, do zoo, nebo i svačina, je to fajn,“ dodala.

Kromě DDM organizují jednodenní tábory i některé městské části, zejména Praha 11, která dětem také výrazně přispívá. „Díky tomu je jednodenní vstupné jen sto korun,“ uvedl starosta této městské části Dalibor Mlejnský. Loni se pořadatelé starali o 2250 dětí, letos odhadují mnohem větší zájem.

Adrenalin i poznání

Kromě táborů hlavní město nabízí příležitosti i rodičům, kteří si na prázdniny vzali dovolenou a mohou léto trávit s dětmi.

Dopravní podnik nabízí každou středu vyhlídkovou okružní jízdu historickou tramvají centrem města. „Děti s rodiči si mohou zdarma prohlédnout Prahu. Tramvaj bude vyjíždět vždy ve tři, čtyři a pět hodin odpoledne ze Střešovic,“ řekl ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.

Také zoologická zahrada pro děti připravila víkendové pohádky v Divadélku Archa. Zároveň mohou rodiče vzít své ratolesti na některou z večerních procházek po zahradě.

Ti odrostlejší mohou navštívit některý z pražských adrenalinových parků. Jedním z nich je nově otevřený Freestyle Park Modřany, kde si lidé mohou půjčit sportovní vybavení a vyrazit třeba na in-line bruslích podél Vltavy.

Svátky a prázdniny 2020: Velký přehled termínů. Kolik bude volných dnů a prodloužených víkendů? >>