Prázdniny zavinily odečty

Plzeňské Indiány srazily hlavně administrativní chyby. Pořádek by měl zavést nový ředitel Jáchim.

Hodně dlouhé prázdniny zažívají hokejoví Indiáni. Spolu s Karlovými Vary, které také vypadly v předkole play-off, mají nejdelší pauzu před rozjezdem nového ročníku. „Takovou sezonu bych už zažít nechtěl,“ prohlásil po prohrané sérii s Litvínovem pro klubový web kouč Marian Jelínek. Přitom Plzeň mohla nyní ještě poměřovat síly se soupeřem v semifinálové sérii a město mohlo žít na počátku jara hokejem. Jasně, aby na to hokejisté mohli jen pomyslet, museli by napřed porazit litvínovské Chemiky. Ano, Modrý se nechal vyloučit v prodloužení čtvrtého zápasu, Dvořák místo gólů seděl často na trestné lavici, Hořčička nezopakoval formu ze základní části.

Jenže největší minely neudělal klub na ledě, ale v kancelářích. Jen pro shrnutí. Plzeň kontumačně prohrála zápas devátého kola hokejové extraligy s Kladnem kvůli neoprávněnému startu Petra Sýkory. Verdikt? Kontumace zápasu a ztráta jednoho bodu získaného za prohru 3:4 po samostatných Prázdniny zavinily odečty nájezdech. Pak přišel největší zásek. Plzeň přišla o body ze zápasů, ve kterých v jejich dresu nastoupili Petr Přikryl a Tomáš Frolo, tedy hráči s neplatnou registrací. Mladá Boleslav ztratila v kauze nejvíc – dvaadvacet bodů, Plzeň devatenáct a Kladno šest bodů. O drakonickém trestu za administrativní chybu rozhodl ředitel extraligy Stanislav Šulc. A do třetice všeho zlého. Plzeň nedokázala doladit včas papíry čtyř prvoligových hráčů, kteří měli být k dispozici Indiánům pro vyřazovací boje.

Za tuto neschopnost sice klub nebyl bodově potrestaný, ale svědčí to o tom, že ne vše fungovalo v zákulisí na jedničku. Chybu nesnižuje ani reakce sportovního manažera. „Oni by stejně nemohli hrát. Jednalo se o hráče Ústí, Jihlavy a Znojma, tedy týmů, které hrály v té době ještě play-off,“ říká Milan Tichý. Jenom shoda okolností neodhalila pochybení naplno. Vítr v kancelářích by měl udělat nový ředitel HC Plzeň Václav Jáchim, který je šéfem firmy Interconex Mobil. Jáchim je v této sezoně už třetím ředitelem Plzně. Prvním byl Jaromír Zavoral, jenž skončil na vlastní žádost v listopadu právě kvůli registrační aféře. Po něm nastoupil do funkce Jan Svoboda. Jáchim ale ještě není rozhodnutý, zda bude pokračovat v následující sezoně, rozhodne se do konce dubna.