Pražské polikliniky mění svou podobu

Hned několika pražskými poliklinikami se momentálně ozývají ozvěny stavebních prací, některé další se na příchod stavebních firem intenzivně připravují. Nejdále jsou s rekonstrukcemi nevyhovujících zařízení společnosti Medifin, která přestavuje polikliniku v Kartouzské ulici, a Medicon.

V Praze 5, v Kartouzské ulici, za starou a omšelou zdí, se mění stará a roste nová poliklinika. Donedávna byla jedna z nejzanedbanějších, co se týče vybavení a staveb, z celé Prahy. Městská část Praha 5 ji dlouhodobě pronajala společnosti Medifin a. s. Tato společnost se smluvně zavázala, že polikliniku bude spravovat, provozovat a investovat finanční prostředky jak do modernizace přístrojové, tak do modernizace budov a jejich údržby. V zimě loňského roku byl uveden do provozu nový pavilon Jih, který poskytuje občanům Prahy 5 lékařské služby v mnoha oborech, například radioterapie, fyzioterapie, elektroléčba, ORL, kožní oddělení, praktický lékař, chirurgie, ortopedie, kardiologie, gynekologie a další specializace. V letošním roce bude vybudován pavilon Vstup, kde bude umístěna lékárna s nepřetržitým provozem. Uvažuje se také o zřízení lékařské služby první pomoci s nepřetržitým provozem.

#####Ve výstavbě je pavilon Vstup

V současné době probíhá stavba nové budovy pavilonu Vstup. Dokončena by měla být v srpnu tohoto roku, do provozu by měla být uvedena v průběhu září až října 2011. V tomto objektu budou umístěny nové ordinace, lékárna připravená pro 24hodinový provoz, vrátnice s nepřetržitou obsluhou. Současně s výstavbou tohoto pavilonu probíhá další etapa obnovy a oprav komunikací v areálu polikliniky. Připravuje se výstavba nového pavilonu Sever s plochou odhadem 6000 metrů čtverečních, ve kterém se plánují jak ambulance, tak i lůžková kapacita. V přízemí bude obchodní vybavenost běžná ve zdravotnických zařízeních včetně jídelny, která doposud v areálu chybí. V suterénu této budovy bude situováno parkoviště. Po dokončení a zprovoznění pavilonu Sever budou mít obyvatelé městské části Praha 5 k dispozici jedno z nejmodernějších ambulantních zařízení v ČR, srovnatelné s podobnými zařízeními v Evropě - Centrum zdraví Smíchov.

#####Polikliniku Zelený pruh nahradí byty

Až dvanáctipodlažní bytové domy nahradí nynější polikliniku Zelený pruh v Praze 4. Společnost Medicon přesune své stávající zdravotnické zařízení do areálu na Budějovické, kde nyní kromě nových ambulancí buduje i rozsáhlé komerční prostory, jejichž nájemcem bude radnice čtvrté městské části. Nejnovější záměr počítá s demolicí polikliniky a výstavbou Rezidence Zelený pruh o 166 bytech. „Zdravotnické služby, které dosud tato poliklinika prováděla, budou komplexně zajištěny v objektu polikliniky Budějovická, která je vlastnicky propojena s poliklinikou Zelený pruh,“ uvádí investor Bellmark Asset Management v předložené dokumentaci. Zahájení výstavby čtyř-, devíti- a dvanáctipatrových domů je plánováno na rok 2012. V podzemních podlažích mají vzniknout komerční plochy.

„Možné náplně komerčních prostor jsou kanceláře, ordinace, jesle, dále školka, kavárna, malé prodejny, sklady,“ nabízí investor umístění občanské vybavenosti. Centrum služeb Budějovická, jehož rozšíření přijde až na tři miliardy korun, má kromě polikliniky zahrnovat kanceláře a parkovací dům. O přestěhování radnice z nynějších prostor v Nuslích rozhodli zastupitelé Prahy 4 v roce 2009. Radnice za 35letý pronájem zaplatí Mediconu 1,8 miliardy korun.