Pražský festival Comic-Con nabídne virtuální prohlídku budoucí, technologicky vyspělé Prahy

Virtuální projekt FutureCity nabídne zájemcům druhého Comic-Conu v Praze pohled na technologické vybavení Prahy v blízké budoucnosti.

Virtuální projekt FutureCity nabídne zájemcům druhého Comic-Conu v Praze pohled na technologické vybavení Prahy v blízké budoucnosti. Zdroj: FutureCity

Virtuální projekt FutureCity nabídne zájemcům druhého Comic-Conu v Praze pohled na technologické vybavení Prahy v blízké budoucnosti.
Virtuální projekt FutureCity nabídne zájemcům druhého Comic-Conu v Praze pohled na technologické vybavení Prahy v blízké budoucnosti.
Comic-Con 2021 se uskuteční v polovině října v pražském O2 Universum Praze. (ilustrační foto)
Účast na Comic-Con Prague 2021 již přislíbil Christopher Lambert, kterého fanoušci znají především díky rolím Connora MacLeoda ve filmové sérii Highlander a lorda Rydena ve filmu Mortal Kombat.
První ročník festivalu Comic-Con v Praze
10
Fotogalerie

V rámci druhého ročníku festivalu popkultury Comic-Con Prague, který se uskuteční v polovině října v pražském O2 Universu, bude možné vidět Prahu blízké budoucnosti. Prostřednictvím virtuální reality projektu FutureCity se lidé ocitnou v hlavním městě, které bude podle tvůrců poháněno moderními technologiemi. Maximálně do pěti let by mělo být možné například dobíjet elektromobil u veřejného osvětlení nebo pomocí aplikace zjistit, které kontejnery pro tříděný odpad jsou prázdné či zaplněné.  

Projekt FutureCity ukáže konkrétní kroky, které by Praha měla v blízké budounosti provést a jaké novinky by v příštích letech měly spustit městské společnost jako například Pražské vodovody a kanalizace, Kolektory Praha, Operátor ICT nebo Technická správa komunikací. 

„Během cesty lidé navštíví například dopravní ústřednu nebo biologickou čističku odpadních vod,“ říká za organizátory Pavel Renčín, marketingový ředitel společnosti Active Radio.  

Prohlídka Prahou blízké budoucnosti ukáže návštěvníkům město v takové podobě, jakou by mělo mít maximálně do pěti let. Zároveň ale prohlídka obsahuje i spoustu projektů, na kterých se v Praze už pracuje. „V budoucnosti si díky koordinačním aktivitám Operátora ICT budou lidé moci například dobíjet elektromobily u lamp veřejného osvětlení,“ říká zastupitel hlavního města Prahy Jaromír Beránek (Piráti).

FutureCity návštěvníkům ukáže i funkčnost chytrého systému, který bude kontrolovat stav městských komunikací. „Pomocí chytrého systému, který bude sledovat stav vozovky, by se mělo spoustu prasklin a strukturálních vad vyhodnotit dříve, než dojde k problému a následnému uzavření silnic,“ dodal Beránek. 

Záštitu nad festivalem Comic-Con Prague 2021 převzal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, stejně jako v minulém roce. „Virtuální prohlídka je skvělou příležitostí vidět na vlastní oči, kam jako město směřujeme a na jaké technologické vychytávky se už brzy můžeme těšit,“ uvedl .

Festival Comic-Con Prague vychází z osvědčeného zahraničního konceptu, který je známý po celém světě a má za sebou dlouhou historii. První se konal již v roce 1970 ve Spojených státech amerických.

Comic-Con Prague 2021 míří především na fanoušky sci-fi, fantasy a hororu. Festivalu se zúčastní i někteří filmovými herci a umělci, například herec Ray Stevenson, známý z filmu Král Artuš, nebo Crystal Reedová, která si zahrála ve filmu Skyline nebo v seriálu Vlčí mládě.

Už dříve potvrdil účast Christopher Lambert, kterého fanoušci znají především díky rolím Connora MacLeoda ve filmové sérii Highlander a lorda Rydena ve filmu Mortal Kombat.