Pražští architekti udělali z modřanského loftu Světoběžníka

Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL

Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL Zdroj: BoysPlayNice

Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL
Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL
Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL
Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL
Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL
6
Fotogalerie

Bývalá továrna na letecké přístroje v pražských Modřanech se díky pečlivé rekonstrukci mění v loftový apartmánový komplex. Jak vypadá jeden z unikátních loftů, které vytvořilo kreativní designérské studio Skull?

Pražské multioborové studio Skull založené před třemi roky tvoří renomovaný tým architektů a kreativců. Matěj Hájek se řadí k základajícím členům kultovního uměleckého seskupení Ztohoven, Bet Orten je renomovanou fotografkou a Pavel Krajčík dříve pracoval na ředitelských pozicích v Lasvitu i Moseru.

Jejich loft s názvem VNG 903 – Světoběžník je součástí pozoruhodné rekonstrukce bývalé továrny v pražských Modřanech. Mezi další známé designéry, kteří se podílejí na navržení originálního loftového bydlení v projektu Vanguard, se řadí například studio OOOOX nebo Ivanka Kowalski. „Design loftu VNG 903 – Světoběžník je setkáním postindustriální architektury s duchem modernismu počátku dvacátého století,“ vysvětluje Matěj Hájek ze Studia Skull. Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL | BoysPlayNice

„Do industriálního skeletu loftu jsme vestavěli poctu modernismu prvorepublikové éry. Návrhem se prolíná duch imaginárního hrdiny, světoběžníka, který s přesným zaměřením sleduje spirálu vývoje moderního věku. Neulpívá však pouze v minulosti, má fantazii a prostředky spoluutvářet podobu budoucnosti. Slovo spoluutvářet je klíčem k pochopení rozvržení prostorových funkcí.“

Otevřenému prostoru dominuje centrální obývací část. V jedné ose je situována kuchyňská linka s barovým ostrovem a rozměrný jídelní stůl z dílny studia Skull. Zakončením středové osy je výsuvná projekční plocha, která kryje celý formát pásového okna, jež vyhlíží do krytého garážového stání.

Velký otevřený prostor je klíčovou definicí loftu. Pohyblivé stěny a závěsy umožňují variabilně členit obytné zóny, aniž bychom přišli o volnou, vzdušnou a svobodnou dimenzi místa. Vestavěná část rozšiřuje obytnou plochu a spoluutváří dynamiku prostoru. Patro nese funkci vyvýšené galerie – můstku. Součástí je též lůžko pro hosta. Můstek skrývá průchozí šatnu a oddělené místnosti se sprchou a toaletou.

Velkorysost otevřeného prostoru akcentuje zasazení smaltované vany mezi lounge a ložnici. „Světoběžník, náš hrdina, je suverénní požitkář a přímo z lázně vychází v županu prosklenými dveřmi na balkon, kde si dopřává sklenici svého oblíbeného Boulevardier,“ vysvětluje Hájek. Interiér je navržen se záměrem proměnného uživatelského programu. „Náš hrdina si v loftu užívá svou splendid isolation, věnuje se duševní potravě. Otevřený plán bez pevných příček mu dopřává dostatek prostoru k rozletu myšlenek. Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL | BoysPlayNice

V pravidelných intervalech se z duchaplného samotáře ale stává i hostitelem salonů.“ Jídelní, konferenční část, bar a lounge fungují jako organický celek a pohoštění větší skupiny. Pro soukromý rozhovor či „chvíli solitaire“, jak říká Hájek, je zde vyvýšené patro galerie. Návrhem prostupuje rovněž osobnost slavné automobilové závodnice Elišky Junkové a duch meziválečného období dvacátého století. „Dvě odvážné dekády, kdy člověk plný sebedůvěry hleděl do hvězdné budoucnosti, objevoval nové technologie, neznal limity... “

Klasické modernitě je podřízena paleta elementárních materiálů jako kov, beton, dřevo, kámen, sklo. Autoři, potažmo jejich imaginární světoběžnický hrdina, ale v očích Matěje Hájka neulpívají jen v minulosti. „Recyklace a upcyklace jsou synonymy současné elegance.“ Například světlopropustné panely v podhledu šatny, na toaletách a v ploše dveří jsou vytvořeny z recyklovaných plastů. „Demonstrace odvahy je ohledávat nová řešení. A odvaha patří k našemu hrdinovi, tak jako na gramofon jazz z vinylové desky,“ zakončuje poeticky Matěj Hájek ze studia Skull. Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL Loft s názvem VNG 903. Vytvořeno kreativním studiem SKULL | BoysPlayNice

O studiu SKULL

studio je laboratoř myšlenek, konceptů a vizí. Pod hravou taktovkou studia tyto vize ožívají a stávají se hmotnými objekty rozličných charakterů. Socha se stává herním prvkem, krajina hřištěm, interiér uměleckým dílem, fotografie obrazem. Multidisciplinarita je v DNA studia. A tak se LEBKA vždy usmívá. Interdisciplinární přístup sdružuje odborníky z prostředí umění, nových technologií a dalších oborů.