Pražští zastupitelé schválili půjčku kongresovému centru

Praha půjčí společnosti Kongresové centrum Praha (KCP) na letošní splátku dluhu, která činí 3,15 milionu eur (asi 77 milionů korun). Půjčku, která bude činit 78 milionů korun, musí KCP vrátit v roce 2014. Dřívější rozhodnutí rady potvrdili zastupitelé.

KCP dluží přes dvě miliardy korun, dluh chtělo město původně uhradit tím, že prodá zbytný majetek společnosti a hlavní budovu dlouhodobě pronajme. Tuto variantu ale odmítlo ministerstvo financí, které má na majetku KCP zástavu. Ministerstvo naopak navrhovalo, že by celý dluh splatilo, všechny nemovitosti KCP by pak spadly do rukou státu. Ten by je následně prodal. Takové řešení se ale zase nezamlouvá Praze. „“ uvedl už dříve náměstek primátora Ivan Kabický (ODS). Podle náměstka by navíc Praha musela uhradit jistinu ve výši asi 356 milionů korun, za kterou převzala v roce 2005 záruku.

Podle Kabického je původní plán na oddlužení, který navrhly společnosti Penta Investments a Zátiší Catering Group, definitivně pohřben. Do konce května chce mít proto Praha nový materiál, který by měl dál řešit, jak bude splacen celý dluh KCP. Ten musí být uhrazen nejpozději v roce 2014. „Musíme velmi citlivě jednat s ministerstvem financí, které musí dát k jakémukoliv kroku souhlas,“ dodal náměstek. Dluh KCP vznikl především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. KCP v roce 2009 hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 vykázalo centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu korun.