Předprodej bytů je výhodný hned z několika důvodů

Trendem posledních let je kupovat byty prakticky ještě před tím, než se v daném projektu kopne do země. Předprodej je důležitý jednak pro developery, kteří musí bance při žádosti o úvěr vykázat zájem kupujících a jednak pro samotné kupující. „Zkušený zájemce ví, že v dostavěném projektu si svůj byt pravděpodobně nevybere nebo mu nevyhovuje cena, případně dispozice bytu či výběr obkladů,“ říká Ing. Karel Týc, člen představenstva M&K Development, a.s., která se společně s finanční skupinou Natland Group podílí na projektu Čakovický park.

Proč lidé kupují byty v předprodeji, aniž by byla stavba dokončena?

Jak je předprodej bytů úspěšný a jak vůbec takový předprodej probíhá?

Budu-li hovořit čistě za naši společnost, tak probíhá úspěšně. Podařilo se nám zaměřit na správnou cílovou skupinu, která poptává své nové bydlení ve větších bytech. Naše byty jsou připraveny na plnohodnotné bydlení ve spojení s parkem, kompletní infrastrukturou a vybaveností v okolí. Právě vznikající bytový projekt Čakovický park v blízkosti zámeckého parku je toho důkazem. Žádnou krizi na developerském trhu nepociťujeme, naopak počet zájemců o naše bydlení stále roste. Zájemce, který nás navštíví, se z 80 procent stane i naším budoucím klientem. Pokud klient zavítá do našeho prodejního centra, je již z jedné třetiny rozhodnutý o koupi bytu. Zbývající dvě třetiny jsou závislé na nás a našem přístupu k zájemci. S klienty zajdeme na místo výstavby a řádně je ovšem informujeme, abychom jim ulehčili rozhodování o budoucí investici v řádech milionů korun.

Kolik času zabere klientovi vyřízení koupi bytu v předprodeji?

Předprodej a prodej samotný se týká řady vyčerpávajících otázek a odpovědí o projektu, o vytipovaném bytu podle požadavků zákazníka, a případné diskusi o úpravách bytu. Někomu stačí k definitivnímu rozhodnutí jedna schůzka, jiný zájemce nás navštíví i několikrát za sebou, protože chce prodiskutovat všechny své možnosti. Na schůzce s klientem, kde klient získá veškeré informace, strávíme obvykle jednu hodinu. Smlouvu k podpisu pak dostane každý zájemce předem, aby měl dostatek času například ke konzultaci se svým právním zástupcem. Naše smlouvy nejsou nijak složité a rozhodně se v nich vyzná i člověk bez právního vzdělání.

Jak důležitý je předprodej pro developery a jejich další práci?

Každý předprodej je důležitý z hlediska úspěšnosti, ale také z důvodu poptávky a výběru klientů. Jsme schopni podle toho i analyzovat přání zájemců, jejich reakce, co je nejvíc zajímá a jaké dispozice volí. A pokud je developer operativní, dá se změnit skoro vše a přizpůsobit se dalším požadavkům klientů. Je to takový test, který hodně developerovi napoví. A pokud je předprodej dobrý, je to známka toho, že developer pracoval dobře a správně.