Předškoláci trénují, jaké to je ve škole

Už pětileté děti v Opavě sedají do lavic. Jednou týdně i s rodiči poznávají školu, kam budou od září chodit.

Pětiletý Jakub Janík půjde v září do první třídy. Už teď zná budoucí spolužáky i učitelky. Chodí i s mámou do přípravné školičky pro předškoláky.
„Vnímám to jako velké plus. Pozná školu, kam od září začne chodit, a nebude to takový krok do neznáma,“ míní Jakubova maminka Renáta Janíková.

Zpívají i malují

Přípravky má hned několik opavských škol. „Děti zpívají, říkají básničky, malují, poznávají barvy. Hrajeme si podobně jako ve školce. Novinkou je pro ně školní prostředí, lavice, paní učitelky,“ popisuje Zdeňka Ondrášková, ředitelka Základní školy Vrchní, kde mají školičku každou sobotu už od září.
Na Základní škole Riegrova mívá předškoláky po zápisu v přípravné školičce učitelka, která je bude učit v první třídě. „Děti se mají šanci sžít s kolektivem, se kterým budou chodit do třídy,“ zdůvodňuje ředitelka Lenka Štichauerová.
Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové jsou přípravky pro předškoláky přínosem. „Pokud je dítě rozumově, citově a sociálně vyzrálé, je to přínos. Je to něco nového a zvládá to bez stresu,“ říká Mrkvicová.
Školičky si pochvalují i rodiče dnešních školáků. „Syn tam chodil loni po zápise. Chodil rád, poznal děti i učitelku a z 1. září pak nebyl vůbec nervózní,“ popisuje maminka prvňáka Ondřeje Pavla Melecká.