Přehlídka CIAF v Hradci nabídla tři desítky vzdušných vystoupení

Chorvatská akrobatická skupina s letouny Pilatus

Chorvatská akrobatická skupina s letouny Pilatus Zdroj: ctk

Vrtulník MI-24
MIG-29 slovenského letectva
JAS-39 Gripen
L-159 Alca
Rolující akrobatická skupina z Chorvatska
6
Fotogalerie
Tři desítky leteckých vystoupení sledovali dnes návštěvníci mezinárodní armádní letecké přehlídky CIAF v Hradci Králové. Na letošní 19. ročník vyslalo své stroje 12 zemí. Další letouny si mohli prohlédnout na zemi.

Premiéru měla v Hradci chorvatská akrobatická skupina Krila Oluje se sedmi vrtulovými stroji Pilatus. Zájem diváků se soustředil také na stíhačky Mig-15 z Polska a bojový vrtulník Cobra z téže země.

Na nebi nad hradeckým letištěm se představila i akrobatická skupina Breitling Jet Team z Francie, polský Orlik, Baltic Bees z Lotyšska a slovenští Očovskí bačovia na větroních Blaník. Kromě Armády České republiky se show zúčastnili se svými stroji například piloti z Francie, Belgie, Německa, Itálie či Maďarska.

K vidění byly i současné bojové proudové stroje. Návštěvníci mohli sledovat let stíhaček F-16 z Belgie, Mig-29 ze Slovenska a L-159 české armády. „Podařilo se nám dodržet naplánovaný program, všechna letadla dorazila,“ řekl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba.

CIAF pokračuje i v neděli. Program bude obsahově stejný, pouze se pozmění časová posloupnost jednotlivých vystoupení. Na loňský ročník letecké show přišlo na letiště přes 50 tisíc lidí.