Přehlídka krásy. Začala Miss jižních Čech

Vzhled, rozhovor, promenáda v plavkách. Tím mohlo na porotu zapůsobit šestaosmdesát dívek, jejichž snem je stát se Miss jižních Čech.

Blíží se jedna hodina po poledni. Do budějovického hotelu Savoy pomalu přicházejí krásné dívky. Některé jdou společně, jiné doprovází rodina nebo přítel. „Já tam nejdu,“ říká útlá černovláska dvěma ženám, které s ní přicházejí. Otáčí se na podpadku a chce odejít. „Ale prosím tě, jen se neboj! A hlavně se nestyď,“ pobízí ji doprovod. V Českých Budějovicích začala soutěž o nejkrásnější dívku Jihočeského kraje. Pořádá ji společnost KP - models.
Zapůsobit na první dojem, stručně se představit, co nejlépe odpovědět na otázky poroty a promenáda v plavkách. Všechny tyto disciplíny čekaly na uchazečky soutěže Miss jižních Čech.

Kvůli konkurzu si vzala dovolenou

„Brzy mi bude sedmadvacet, tak to chci zkusit. Kdysi jsem dělala nějaké přehlídky, ale naplno jsem se modelingu nikdy nevěnovala,“ říká jedna z účastnic soutěže Eva Kasandová.
Přišla bez doprovodu, sama za sebe. „Už pracuji. Kvůli castingu jsem si musela vzít půl dne dovolené,“ dodává.
Ve čtvrtek 18. března si pozvala šestičlenná porota osmnáct dívek. V komisi seděli dva muži a čtyři ženy. Reklamní partner, zástupci společnosti KP - models, fotostudia AMFO a Sedmičky, která je mediálním partnerem. Dívky se porotcům vždy krátce představily, prošly se před nimi a odpověděly na jejich otázky. „Co očekáváte od soutěže? Jaká by podle vás měla být vítězka? Jakou byste si zvolila volnou disciplínu?“, to byly nejčastější otázky komise.
Na některých soutěžících byla vidět nervozita, jiné vypadaly klidně. Je zajímavé, že většina se při mluvení držela za zády za ruce. Jen málo děvčat dokázalo mluvit s pažemi podél těla a negestikulovat.
Je tu další část - promenáda v plavkách. Některé dívky se vlní v bocích, jiné mají civilnější chůzi.
„Kdyby nebyla tak hubeňoučká, tak by byla perfektní,“ komentuje jednu ze soutěžících Petra Maříková ze společnosti KP-models.

Promenáda v plavkách, to byly nervy

Když se v plavkách představila celá osmnáctka, porotci krásky vyzvali, aby přišly před komisi ještě jednou. Tentokrát ale po trojicích. „Já s ní nejdu,“ ozývalo se za paravanem, když se dívky řadily.
Hodnocení bylo složité, porotci sáhli i po půlbodech. Hodnotili první dojem, vzhled, komunikaci a promenádu v plavkách. U každé disciplíny mohli dát maximálně pět bodů.
„Byly to nervy. Hlavně, když jsme se měly předvést v plavkách. Ale protože jsme tu byly spolu, tak jsme si povídaly a nebyly jsme tak nervózní,“ popisují atmosféru Petra Hlaváčková a Simona Veverková. Chodí spolu do jedné třídy kaplického gymnázia.

Hlasy lidí pošlou dívky do finále

Castingy do soutěže Miss jižních Čech trvaly tři dny. První se uskutečnily 18. a 19. března v Českých Budějoivích, další 20. března v Praze. Čtyřiadvacet krásek z přihlášených šestaosmdesáti půjde do dalšího kola. Rozhodne počet bodů, které při konkurzu získaly. „Na internetu a pomocí SMS hlasů pak lidé rozhodnou o dvanácti, které postoupí do finále,“ vysvětlil zástupce společnosti KP - models Martin Placek. To se uskuteční 28. května.
Dívky od sedmnácti do sedmadvaceti let se do soutěže mohly přihlásit přes internet. A nemusely být jen z jihu. „Přihlášky jsme dostali i z Prahy nebo Valašského Meziříčí,“ uzavírá Petra Maříková.