Překonat kanál, překonat sám sebe

Každý člověk musí čas od času překonat nějakou překážku, nějaký problém. Nebo nějakou výzvu, jejíž dosažení ho stojí hodně úsilí, času či přemáhání. Pro někoho to může být třeba získání lepší práce, složení zkoušek na školu, nebo vyřízení dlouho odkládaného problému.

Pro sportovce jsou to většinou výzvy sportovní. Horolezci zdolávají nebezpečné skalní stěny, hokejisté a fotbalisté zdolávají soupeře a získávají medaile, a tak dále. Pro plavce je odjakživa největší výzvou zdolání kanálu La Manche. A stejnou metu měla před sebou i pardubická plavkyně Lenka Štěrbová.

Úžinu mezi Francií a Velkou Británií zdolala v šestnácti letech jako nejmladší Češka za devět hodin a dvaadvacet minut. Vrhnout se do temných vln a bojovat s mořskými proudy, vlnami, větrem a zimou, to chce pořádnou porci odvahy. Byť na tento den Štěrbová roky trénovala a měla k dispozici podpůrný tým s nejlepším možným vybavením.

Člověk ale nemusí jezdit až k Lamanšskému průlivu, aby měl možnost překonat sám sebe. Přesvědčil se o tom i fotograf Sedmičky Tomáš Kubelka. Když poprvé fotil Lenku Štěrbovou v kavárně, nebyl s fotkami spokojený. A protože chce vždycky odvést tu nejlepší práci, poprosil plavkyni, aby mu zapózovala v Labi.

Štěrbová svolila. Ale prý jen v případě, že se do vody ponoří i fotograf. Nevím, jestli to myslela z legrace, ale Tomáš se nezalekl a v desetistupňovém mrazu se ponořil do chladné vody. Překonal strach, zimu i sám sebe a já mu jen tiše závidím. Mám totiž problémy i v létě se studenou sprchou. A zároveň smekám. Před ním, i ostatními, kteří zdolávají životní výzvy. Ať už jde o ledovou vodu, uplavané kilometry nebo zdánlivě obyčejné, ale přesto složité životní situace.