Prestižní Salón vín ČR ocenil vína z Habánských sklepů

Habánské sklepy Sauvignon 2011 jakostní odrůdové víno a Habánské sklepy Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr.

Habánské sklepy Sauvignon 2011 jakostní odrůdové víno a Habánské sklepy Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr. Zdroj: Habanske sklepy

Vína z Habánských sklepů potvrdila, že patří mezi nejkvalitnější vína v České republice. Dokazuje to jejich šestinásobné zastoupení v prestižní přehlídce Salón vín ČR. Ten každoročně prezentuje 100 nejlepších vín z Moravy a Čech.

Habánské sklepy byly postaveny ve Velkých Bílovicích tzv. Habány roku 1614, v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě.

Habáni byli skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí, kteří si na Moravě získali respekt jako zruční řemeslníci a vynikající vinaři. Zakládali vinice, budovali sklepy a zavedli na tehdejší dobu pokrokové způsoby ošetřování vinic. Jako výborní stavitelé postavili mnoho vinných sklepů.

Habáni prosluli jako zruční řemeslníci a zemědělci a proto o ně měla vrchnost zájem. Na jižní Moravu se tak dostali koncem 16. století ze Švýcarska na pozvání Linharta z Lichtenštejna. Sami se nazývali „Huterovi bratři“ podle svého představeného Jakoba Huttera, ale na Moravě byli nejčastěji nazýváni „Habáni“ (zkomolenina německého Haus haben – mít dům).

Habáni byli vynikající vinařští odborníci. O tom svědčí i to, že je vrchnost najímala na zakládání nových vinic a nechali je pěstovat až do uvedení do plodnosti. Mnohé vinice také vlastnili. Každý člen komunity měl své zaměstnání a ve vinařství to vyli kopáči vína, sklepníci, ale také vinopalníci.

Původní Habánský sklep postavený roku 1614Původní Habánský sklep postavený roku 1614|Habanske sklepy

.

Čas pokročil o čtyři staletí a Habáni z Velkých Bílovic již dávno odešli. To podstatné z jejich doby však v Habánských sklepích přetrvalo: houževnatost a pracovitost zdejších vinařů, úcta k půdě a révě i pečlivý dohled na každou fázi výroby vína. Díky tomuto dědictví vznikají i dnes v Habánských sklepích unikátní vína s neopakovatelným charakterem – vína, která mají duši. Stejně jako před čtyřmi staletími.

.

Ing. Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepyIng. Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy|Habanske sklepyKaplička ve Velkých BílovicíchKaplička ve Velkých Bílovicích|Habanske sklepy