Přibývají odpočinkové areály

V Praze vznikají nová místa pro aktivní odpočinek. Do měsíce otevře Freestyle Park Modřany. Park Gutovka se rozrostl o další hřiště.

V Modřanech, poblíž tramvajové zastávky Belárie, vzniká nový freestyle park. Otevře začátkem prázdnin a příští rok bude hostit mistrovství světa v BMX. Zatím vltavský břeh zdobí jen nově zavedená cyklostezka a in-line dráha.

Veškeré zázemí freestyle parku je na lodi, která v Modřanech kotví od minulé středy. „Protože náš park sídlí v zátopové oblasti, máme kanceláře, šatny i restauraci na palubě,“ uvádí spolumajitel areálu Michal Lec. Při povodni loď ochrání hodně věcí. „Vše ostatní, bohužel, zůstane povodním napospas,“ podotýká mluvčí areálu Kryštof Šabacký. Starší plavidlo opravili s přispěním Evropské unie.

Nápad je starý čtyři roky

Myšlenka vybudovat freestyle park majitele napadla před čtyřmi lety, při mistrovství světa v BMX na Štvanici. „Říkali jsme si, že v Praze chybí prostor pro podobné aktivity,“ říká Lec.

Modřany se jim líbily. „Hodně se tady staví nové byty, okolí se rozrůstá, navíc je tu cyklostezka,“ míní Lec.

Ke konci června začne areál sloužit lidem. „Vstup bude zdarma. Lidé zaplatí jen za služby, třeba za půjčení bruslí, za šatnu a samozřejmě za restauraci,“ říká Michal Lec. Ještě letos má v areálu vzniknout hřiště na beach volejbal. Prostor dostane i kultura. „Letošní sezonu zahájí 21. července koncert Shaggyho,“ uvádí Lec.

Nová hřiště v Gutovce

Aktivní trávení volného času již dříve podpořila radnice Prahy 10. Na pozemcích základní školy vznikl freestyle park Gutovka. „Původně jsme tady v roce 2000 chtěli postavit jen skatepark,“ říká starosta desáté městské části Vladislav Lipovský. Projekt skate parku se poté rozrostl do současné podoby.

Další hřiště v tomto areálu městská část zřídila letos na Den dětí. „Máme tu čtyři vyhřívané beach volejbalové kurty, což je unikát. Dalším unikátem je největší venkovní lezecká stěna ve střední Evropě se čtyřiaosmdesáti výstupovými cestami,“ uvádí ředitel areálu Gutovka Matěj Dunka.

Bazén čeká rekonstrukce

Kromě zábavy pro odrostlejší děti a dospělé, je v areálu Gutovka také velké dětské hřiště a originální vodní svět. Návštěvníci tam mají možnost pomocí různých kol a pák měnit směr toku vody v umělém potoce. „Je to zábava nejen pro děti,“ říká s úsměvem Milena Pešlová ze Strašnic, která na hřiště chodí s pětiletým synem Janem. Na Gutovce oceňuje dobrou dostupnost. Stanice metra Strašnická je nedaleko.

Praha 10 má s Gutovkou plány i do dalších let. „Opravíme venkovní bazén a změníme ho na krytý. Současně chceme postavit tenisové kurty,“ říká Vladislav Lipovský. Konečnou podobu areál získá do dvou let.