Přijede Figo, idol fotbalistů i fanynek

Fotbalová legenda Luís Figo navštíví Prahu, podepíše se svým příznivcům a ukáže jim pohár pro vítěze Ligy mistrů.

Zářil v Barceloně, Realu Madrid a Interu Milán. Teď kvůli propagaci Champions League přijede do české metropole. Sedmatřicetiletý Portugalec Luís Figo, svého času nejdražší hráč na světě, potěší svoje obdivovatele.

„Česko mě vždycky zajímalo, je tu vynikající fotbalové zázemí,“ říká Figo. Muž s tváří filmové hvězdy, který loni ukončil kariéru, bude fanouškům a fanynkám k dispozici v pátek 24. září na Staroměstském náměstí.

Program začne v jednu hodinu odpoledne slavnostním otevřením stanu s trofejí pro vítěze Ligy mistrů. Ve čtvrt na tři začne první půlhodinová autogramiáda a v pět se rozjede druhá.

Sparťanské vzpomínky

Ušatý pohár je v Praze poprvé a lidé se na něj můžou přijít podívat i o víkendu. Figo ho získal v roce 2002 s Realem.

I díky dvěma výhrám nad Spartou, jejíž fandové pořád vzpomínají na domácí zápas.

Libor Sionko, který na Letné hraje i dnes, tehdy v úvodním utkání osmifinálové skupiny vyrovnával na 2:2. Hosté sice strhli vítězství na svou stranu, ale publikum i tak vyprovodilo hráče bouřlivým potleskem.

Fotbalový „zrádce“

Figo byl hodně vidět, během jednoho útočného výpadu pronikl přes tři sparťany. „Je to veliká individualita,“ ocenil jeho umění obránce Vladimír Labant.

V té době byl černovlasý záložník na vrcholu. Už o rok dřív získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu v Evropě. Nejprestižnější anketu vyhrál už jako hráč Realu, ale i díky svému poslednímu půlroku v Barceloně.

Letním přestupem k největšímu rivalovi způsobil ve Španělsku doslova poprask. Nejenom proto, že se stal historicky nejdražším hráčem (56,1 milionu dolarů), ale hlavně kvůli „změně fotbalové orientace“. Média ho označovala za zrádce a fanoušci Barcelony sahali k ještě mnohem drsnějším výrazům.

Spokojený byl nový prezident madridského klubu Florentino Pérez, který vyhrál volby hlavně díky slibu, že Figa přivede. Jeho trumf se stal součástí projektu Los Galácticos, který v Realu sdružoval hráče světové extratřídy.

V sedmém nebi byly fanynky celku ze španělského hlavního města. Především jejich zásluhou charizmatický Portugalec vyhrál anketu o hráče, který byl z celé ligy nejvíce sexy.

Teď už ho mají rádi snad i barcelonští příznivci.

„Říkal mi, že už je v klidu a pohodě, protože teď fanoušci nenávidí mě. Jsem jejich novým nepřítelem,“ poznamenává kouč Realu a Figův krajan José Mourinho.