Přijede Zawadská, možná i Kotek

V Boleslavi v úterý začne pozměněný festival studentských filmů FAST fest.

Loňský festival filmové absolventské studentské tvorby se konal v lednu. Letos ho má Boleslav teprve před sebou. Organizátoři se jej rozhodli rozšířit o další druhy umění.
„Změnil se také význam zkratky v názvu festivalu. Nově znamená Film Art Student Theatre,“ řekl David Borozidis, který akci organizuje se společností Kultura města.
Slovo Theatre v názvu odkazuje k loutkovým pohádkám, které sehrají studenti pražské DAMU. Uvidí je děti boleslavských škol a školek, obyvatelé azylového domu i Domu seniorů. Představení sehrají čtyřikrát. Naposledy v úterý od čtyř hodin odpoledne za dvacet korun v parku za Domem kultury pro všechny příchozí.
Do Křesla pro hosta také ve středu v pět odpoledne usedne herečka a dabérka Valérie Zawadská.
Art v názvu festivalu přináší výstavu Kathariny Kaschmir a také aukci obrázků od známých osobností. Třiašedesát takzvaných filmových klapek se již draží na stránkách Domu kultury. Největší částku, více než tisíc korun, zatím lidé nabízí za malbu Světlany Žalmánkové a podpis českého exprezidenta Václava Havla.
Přeplatit je lze až do čtvrteční šesté hodiny, kdy začne závěrečný festivalový večer. Na něm bude vyhlášen nejlepší studentský film podle hlasování diváků a poroty složené ze zástupců médií. Týdeník Sedmička tam nebude chybět.
Vybírat budou z jedenácti krátkých snímků v devadesátiminutovém bloku. Z počinů přihlášených na festival je vybrali David Borozidis s Pavlem Filipem a Petrou Kaplanovou z Kultury města.
„Měli jsme z čeho vybírat, dorazily filmy z písecké i zlínské filmové školy,“ řekl Borozidis.
Na plátně poběží hrané, animované či loutkové snímky, experimentální film i videoklipy. Boleslavské publikum je uvidí poprvé v úterý v šest hodin večer a potom ještě čtyřikrát. Bude mezi nimi i dvaadvacetiminutový ctrl Emotion studenta filmové režie v Písku Vojtěcha Kotka.
„Samozřejmě chci, aby se můj film na podobných přehlídkách dostal mezi lidi,“ vysvětlil Kotek, kterého zatím diváci znají spíš jako herce, proč je jeho romantická komedie na festivalu. Obsadil do ní Jiřího Mádla (na snímku) či Terezu Voříškovou.

FAST (Film Art Student Theatre) fest trvá od úterý 25. do čtvrtka 27. května v Domě kultury a okolí
obsáhne divadlo, výstavy, pětkrát promítání studentských filmů
vstupné je nejvýš čtyřicet korun, zakončení zdarma