Primář: Nagy nesimuluje

Bývalý boleslavský soudce Pavel Nagy opustil v pátek Psychiatrickou léčebnu v Bohnicích, zjistil týdeník Sedmička.

Osud Pavla Nagyho, kterého zachytila skrytá kamera v květnu 2008 při přijímání úplatku, mají v rukou psychiatři. Muž obviněný z pěti trestných činů staví svoji obhajobu na tom, že byl nepříčetný. Třiačtyřicet dnů strávil na oddělení ochranného léčení v Bohnicích. Lékaři zjišťovali, zda bývalý soudce špatný duševní stav nesimuluje.
„Soudce Nagy má skutečně řadu duševních problémů. Vyplývá to i z jeho zdravotní dokumentace před spácháním trestných činů,” řekl Sedmičce bohnický primář Jiří Švarc. „Je to netypický a diagnosticky složitý případ. V žádném případě nejde o simulaci,“ dodal Švarc. Bohničtí psychiatři sledovali Nagyův duševní stav. Klíčový posudek nyní zpracovávají znalci oboru Petr Kubej a Štěpánka Tůmová. V léčebně oba bývalého soudce několikrát vyšetřovali. Navíc mají informace z pozorování a z Nagyho dokumentace z Psychiatrické kliniky v Hradci Králové.
Pokud specialisté potvrdí nepříčetnost bývalého soudce, policisté musí trestní stíhání zastavit a ten vyvázne bez trestu. Jestliže znalci u Nagyho najdou jen zmenšenou příčetnost, bude případ pokračovat. Protikorupční policie Nagyho loni v březnu obvinila také ze zneužití pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.