Příprava na zimu? U sportovních filmů

V Praze a středních Čechách se koná filmový Festival zimních sportů.

Čas zimních radovánek na sněhu už je pomalu tady. Kdo je ale netrpělivý, může si čekání na sníh zkrátit na Festivalu zimních sportů v Praze a okolí. Nabídne filmovou přehlídku toho nejlepšího, co se ve světě v této oblasti za poslední rok urodilo.

Svého zástupce má na festivalu také Česko. Film Zimní plavání sice natočil britský dokumentarista Jack Bright, vypráví ale o plaveckém klubu otužilců založeném na břehu Vltavy v Praze. Hlavními postavami jsou Tomáš a Táňa, kteří se snaží dokázat, že síla ledové vody je stejně intenzivní, jako síla života.

Festival představí čtyřhodinové pásmo filmů, které se zabývají nejrůznějšími zimními sporty. Ať už jde o extrémní lyžování, zimní horolezecké výstupy na strmé štíty, snowboarding, skialpinismus nebo prostě jen koupání v hodně studené vodě.

„Snažíme se vybírat ty nejlepší filmy z celého světa, většinou pak vítězné snímky ze zahraničních festivalů. A k tomu se snažíme mít vždycky i nějaký český film. Letos je jím zajímavý a vtipný snímek o zimním plavání v jeho extrémní podobě,“ říká manažer filmového Festivalu zimních sportů David Gladiš.

Příspěvek z Čech pak doplní osm dalších snímků. Mont Blanc - Speed Flying z Francie je o šesti lyžařích s křídly, kteří křižují svahy Mont Blancu. Americký Re: Session zase představuje kousky nejtalentovanějších snowboardistů a freeriderů.

„Mně se nejvíc líbí oba filmy ve vzájemném kontrastu. Oba jsou o extrémním lyžování, ale každý je pojatý úplně jinak. Jeden dramaticky, adrenalinově a druhý je zase spíše poetický,“ zamýšlí se nad svým tipem David Gladiš.

Azadi: Freedom je kanadský film o tom, jak se Anthony Bonello vydal na lyžích do Kašmíru, což byla kvůli vojenskému povstání v devadesátých letech jedna z nejnebezpečnějších oblastí na světě. The Continuum Project je o partě přátel projíždějící oblasti Norska, kde vytvářejí nové, mnohdy až nemožné, ledové linie a znovu a znovu se pokoušejí o jejich přelezení.

Jelikož organizátoři festivalu vybírají snímky podle toho, jak se jim dařilo na mezinárodních soutěžích, je občas trošku složité domluvit se s jejich majiteli. Režiséři těchto filmů jsou totiž většinou i sami protagonisté, kteří neustále někde cestují.

„S některými je opravdu těžké se spojit, protože se obvykle vyskytují v nějaké odlehlé části světa. Jednoho jsme dohnali těsně předtím, než v Patagonii nastoupil na loď, která ho odvezla na půlroční expedici v Antarktidě,“ vzpomíná na přípravy festivalu Gladiš.

FESTIVAL ZIMNÍCH SPORTŮ

Praha

25. 11. - Gymnázium Jana Keplera, Praha 6
26. 11. - KC Vltavská, Praha 7

Středočeský kraj

24. 11. - Příbram, Kino
26. 11. - Točník, Kafírna Bárka
26. 11. - Neratovice, Kulturní dům
26. 11. - Beroun, klub Jiná káva

www.hedvabnastezka.cz/festival-zimnich-sportu