Přípravy finišují. V Las Vegas začne obří veletrh spotřební elektroniky

V Las Vegas se připravuje veletrh elektroniky CES

V Las Vegas se připravuje veletrh elektroniky CES Zdroj: Profimedia.cz

V americkém Las Vegas začíná největší světový veletrh spotřební elektroniky. Očekává se, že vystavovatelé návštěvníkům představí více než 20 tisíc novinek.

Akce s názvem Consumer Electronics Show (CES) se koná od úterý do pátku, nicméně už v pondělí se v rámci novinářského dne uskuteční tiskové konference řady výrobců elektroniky z celého světa.

Mezi jednu z nejvýznamnějších kategorií výstavy patří televizory. Přední světoví výrobci, což jsou zejména jihokorejské firmy Samsung a LG Electronics, například představí modely s obrazovkou s mimořádně vysokým rozlišením o úhlopříčce 267 centimetrů. Očekává se také, že by mohli předvést prototypy, které uživatelům umožní měnit dálkovým ovládáním zakřivení obrazovky.

Větší prostor než loni budou mít v letošním roce trojrozměrné tiskárny. Zatímco před rokem je v Las Vegas vystavovali pouze dva výrobci, letos bude mít tato technologie svůj vlastní sektor, ve kterém by mělo své produkty předvádět zhruba 30 firem.

Prosazují se i automobily

Veletrh CES k prezentaci svých novinek čím dál častěji využívá rovněž automobilový průmysl. Například společnosti BMW, Ford a Mercedes-Benz se v Las Vegas pochlubí plně automatizovanými automobily, které nepotřebují řidiče.

Například německý výrobce luxusních vozů Audi a americký internetový gigant Google na veletrhu oznámí dohodu o spolupráci při vývoji zábavních a informačních systémů pro automobily. Využít k tomu chtějí platformu Android.

Automobilky General Motors a Honda by navíc mohly představit podrobnosti ohledně plánů na propojení telefonů iPhone a dalších zařízení využívajících operační systém iOS americké firmy Apple s palubnímu deskami automobilů.