Přišel Straka, Slavia nastartovala

Nový trenér fotbalové Slavie František Straka ze čtyř zápasů vydoloval devět bodů. Naposledy si sešívaní smlsli na mistrovské Plzni.

Před minulou reprezentační pauzou se trenérského postu ve fotbalové Slavii ujal emotivní „kovaný sparťan“ František Straka. Za podivuhodných okolností nahradil Michala Petrouše. Teď je tu další reprezentační přestávka. A Slavia? Ta se pod Strakovým vedením zvedla. Ze čtyř zápasů dokázala třikrát vyhrát.

V prvním zápase na Žižkově, kde Straka čelil negativním reakcím fanoušků a na lavičce ho musela hlídat ochranka, Slavia prohrála 0:1. Pak se ale rozjela. Nejdříve to odnesly České Budějovice, pak Strakova parta zdolala Slovácko 3:1 a nakonec se radovala po vítězství 2:1 nad mistrovskou Plzní.

„Vždyť jsme zatím nic nedokázali, jen jsme vyhráli tři zápasy po sobě,“ zůstává Straka nohama na zemi i po cenné výhře nad Plzní, která se letos probojovala do základní skupiny Ligy mistrů. „Samozřejmě bych byl rád, kdybychom v tomhle trendu pokračovali. Teď je reprezentační přestávka, musíme zapracovat na systému a taktice. Důležitá je pokora,“ uvedl Straka.

Slávistické srdce a elán

Ani po porážce favorita si kouč neodpustil několik emotivních slov, kterými proslul. Jeho svěřenci totiž začali špatně a brzy prohrávali. Kdyby to po půlhodině hry bylo 0:3, divit by se mohl málokdo. „Ale to srdce a ten elán, který tady je, tomu vděčíme za to, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce,“ prohlásil Straka.

Tomu mnozí fanoušci vyčítají, že coby vyhlášený sparťan vzal nabídku vést odvěkého rivala z Vršovic. V zápase s Plzní už ale atmosféra nebyla tak „protistrakovská“ jako v předešlých střetnutích. „Diváci fandili skvěle, byli naším dvanáctým hráčem. Snad vidí, že to má nějaký smysl. Děláme pro to maximum,“ uvedl slávistický kapitán Stanislav Vlček.

Vítěznou trefu obstaral teprve osmnáctiletý Martin Hurka, kterého mnozí fanoušci i odborníci považují za obrovský talent. „Mám rád hráče, kteří mají hlad po úspěchu. Hurka je velký talent, jednou může patřit k nejlepším. Jeho levačka je neskutečná. Působí jako introvert, ale já ho chci naučit, aby byl na hřišti extrovert a dravec,“ uvedl Straka.

Po reprezentační přestávce čekají Slavii dva zápasy s papírově slabšími týmy. Nejprve se představí na hřišti Hradce Králové, poté přivítá doma Ostravu. Opravdu těžký oříšek čeká Straku a jeho tým v samém závěru podzimní části. Slavia přivítá Liberec. A tomu se v Praze daří. Před třemi týdny šokoval Spartu, když na Letné vyhrál 3:0.

STRAKA A SLAVIA

Slavia v letošní sezoně před příchodem Straky: 9 zápasů, 2 výhry, 3 remízy, 4 prohry, skóre 6:13, 9 bodů

Slavia pod vedením Straky: 4 zápasy, 3 výhry, 1 prohra, skóre 7:3, 9 bodů