„Proč ho nežalují, že to ukradl on?“

Táhlý spor dvou brněnských firem o koncept Freedomku možná skončí smírem.

V roce 2010 Marek Štěpán představil svou koncepci bydlení a oslovil brněnskou firmu Domestav s nabídkou spolupráce – montáže domků. Firma jej ale odmítla s tím, že na takový projekt nemá výrobní kapacitu.

Záhy však vystoupila s velmi podobnou stavbou nesoucí název Freehouse.

„Na Domestav jsme podali žalobu. V červnu minulého roku byl soud a vydal předběžné opatření, kterým zakazuje firmě produkty s označením Freehouse vystavovat i prodávat,“ líčí Marek Štěpán, spoluautor koncepce Freedomku.

Jakoukoli shodu na první pohled podobných staveb nicméně jednatel firmy Domestav Milan Špavor popírá.

I on to okopíroval

„Na našem domu jsme pracovali šest let a odmítám nařčení z plagiátorství. Stejně tak by se dalo říct, že Štěpán okopíroval svůj dům od firmy Obelix. Proč nikdo nežaluje jeho, že to taky ukradl?“ ptá seŠpavor.

Firma Domestav po vydání předběžného opatření svůj domek přejmenovala na Mobilehouse a pod tímto označením jej dále prodává. „Vzhledem k ochranné známce, která se na Freedomek vztahuje, tímto neustále narůstá škoda, kterou Štěpánovi firma Domestav způsobuje,“ upozornila patentová zástupkyně Blanka Brodská. Poslední soudní stání firmy absolvovaly předminulý týden. Jeho náplní byl pokus o smír ze strany žalujícího, tedy Marka Štěpána.

Pokud se strany dohodnou, mohl by spor skončit už za měsíc. Na otázku, kolik domů s názvem Mobilehouse Domestav prodal, odmítl Špavor odpovědět.