Proč jsou motorkáři neoblíbení? Dunlop zná odpověď

Předjíždějící motocykl v Dolomitech, ilustrační foto

Předjíždějící motocykl v Dolomitech, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Výrobce pneumatik značky Dunlop si posvítil na motoristy. Tedy přesněji na postoj českých motoristů k motocyklistům. Z jeho rozsáhlého průzkumu vyšlo najevo, že velké množství motoristů považuje chování řidičů motocyklů za poměrně riskantní.

Více než 80 % z dotázaných věří, že pokud by se motorkáři častěji řídili pravidly, mohli by se stát u motoristů oblíbenějšími.

Z průzkumu dále vyplynulo, že pro více než 65 % motorkářů znamená řízení jejich stroje především zábavu, případně spojení koníčku a způsobu dopravy, či jej dokonce označili za styl svého života.

Toto číslo potvrzuje obecný fakt, že motorkáři si své stroje obvykle pořizují s cílem vychutnat si ten pravý požitek z jízdy a mnohdy v provozu ne zcela dbají na dodržování dopravních předpisů. To se však odráží na vnímání motorkářů ostatními motoristy.

60 % motoristů uvedlo, že buď zcela, či alespoň částečně souhlasí s tvrzením, že motorkáři svou jízdou ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Současně s tím se necelých 84 % motoristů domnívá, že pokud by motorkáři dodržovali pravidla silničního provozu, měli by je řidiči automobilů raději.