Prodává se Aston Martin DB5 Paula McCartneye

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Člen skupiny Beatles vůz koupil v roce 1964 za báječných 3800 liber (plus daň). Nyní se očekává, že bude prodán za 400 tisíc liber.

Kdo by měl zájem si oživit vzpomínku na tepající dobu 60. let, má příležitost. V muzeu v Cambridgeshire se totiž bude 21. září prodávat Aston Martin DB5, kdysi patřil členu skupiny Beatles Paulu McCartneymu.

Vůz bude dražit společnost H&H z hrabství Cheshire. Její marketingový manažer Richard Caton k tomu řekl: „Automobil prošel náročnou a pečlivou rekonstrukcí. Do dnešního dne tento vůz vlastnilo několik zodpovědných sběratelů. Ten poslední ho dává do prodeje. Je to výborná příležitost pro všechny nadšence obdivující značku Aston Martin nebo pro fandy Beatles. Můžete vlastnit unikátní kus.“

Sir Paul sportovní automobil koupil v roce 1964 a zaplatil za něj pouhopouhých 3800 liber plus daň 793 liber. V tomto roce také napsal svůj hit Drive My Car.

Aston Martin DB5, ikonu let šedesátých, vůz, který dosahoval maximální rychlosti 240 km/h, proslavila bondovka Goldfinger.

ilustrační fotoilustrační foto|Autorevue.cz

Paul McCartney si vůz objednal přímo u výrobce těsně před světovým turné skupiny Beatles v roce 1964. Měl několik zvláštních požadavků – například speciální zavěšení kol a také klasická chromovaná drátěná kola.

Jako třešnička na dortu ve voze působil gramofon Philips. Ostatně co jiného si mohla ve svém vozem hvězda skupiny Beatles přát, že?

Sir Paul v autě mnohokrát svezl svoji tehdejší přítelkyni Jane Asherovou. Byl s ní vidět velmi často v Londýně při projížďkách. Také v něm svezl zakladatele skupiny The Byrds Rogera McGuinna. Legendární frontman k tomu později řekl: „Beatles viděli jeden z našich koncertů. Po něm jsme se pěkně odvázali. Další noc jsem zašel do Paulova klubu v St James a on mne pak vzal na projížďku po Londýně v jeho Aston Martin DB5 – bylo to úžasné.“

Říká se, že sir Paul prodal svůj luxusní čtyřlitrový vůz v roce 1970. Pak ho vlastnilo několik sběratelů.

ilustrační fotoilustrační foto|Autorevue.cz

Ovšem sir Paul nebyl jediný člen skupiny Beatles, který měl zálibu v drahých vozech. Tak třeba v roce 1965 John Lennon zakoupil za velké pozornosti médií bílý Rolls-Royce Phanton V. V roce 1969 si George Harrison pořídil Ferrari 365 GTC. Tohle sportovní auto bylo vydraženo na jedné aukci minulý měsíc.

ilustrační fotoilustrační foto|Autorevue.cz