Prodej Nokie Microsoftu narazil v Indii, úřady firmě obstavily majetek

Obchod Nokie v Indii

Obchod Nokie v Indii Zdroj: CC BY 2.0: Esme Vos

Spor Nokie s indickými úřady o daň z příjmu nabral na obrátkách. Dillí se rozhodlo zablokovat aktiva finské firmy, což by mohlo potenciálně ohrozit i prodej její mobilní divize Microsoftu.

Nokia se s indickými úřady pře o daň ve výši 20,8 miliardy rupií (6,4 miliardy korun). Ty se nyní rozhodly získat záruku, že Nokia daň skutečně zaplatí, a zmrazily některé aktiva firmy. Úřady majetek obstavily ve středu, soud v Dillí ve čtvrtek na žádost Nokie uvolnil místní bankovní účty firmy. Zmražen ale zůstává další majetek, jako jsou třeba budovy.

Zmražení aktiv může představovat překážku pro prodej mobilní divize Nokie Microsoftu. Týká se totiž i jedné z největších továren vyrábějících mobilní telefony finské firmy, která sídlí ve státě Tamilnád na jihu Indie. Obstavena jsou i další aktiva, která jsou součástí obchodu s Microsoftem v hodnotě 5,44 miliardy eur. Ten by měl být dokončen na začátku roku 2014.

Nokia nicméně ujišťuje, že spor s indickými úřady prodej mobilní divize neohrozí. „Máme v Indii dostatečná aktiva, abychom dostáli svým daňovým povinnostem, detaily sdělíme daňovým úřadům, abychom je zbavili jakýchkoli pochybností,“ řekl deníku Wall Street Journal mluvčí Nokie Brett Young.

S úřady bojují i další firmy

Pro Nokii je Indie druhým nejdůležitějším trhem hned po Číně. Firma na místní trh vstoupila už v roce 1995 a o dekádu později sem přesunula i část výroby. Nyní je jednou z mála mezinárodních společností, které v Indii vyrábějí elektroniku.

Továrnu ve městě Čennaj otevřela Nokia v roce 2006, vzniká zde většina levnějších chytrých mobilů řady Asha. Ta je populární na rozvíjejících se trzích, kde si lidé nemohou dovolit telefony od Applu či Samsungu. V lednu úřady v továrně podnikly razii, při níž hledaly důkazy o daňových únicích.

Nokia není jedinou zahraniční společností, která s indickými úřady pře kvůli daním. Indie tvrdí, že firmy jako Vodafone, Shell BMW či General Electric snižují účetní hodnotu různých transakcí, aby si tak snížily daňový základ.

S tím, jak v posledních letech padají zahraniční investice, klesají i vybrané daně. Indie sice pomalu zavádí některé dlouho očekávané reformy, mezitím se ale úřady snaží zvýšit výběr daní, což zahrnuje i přísnější kontrolu.