Prodej tabletů prudce zpomalí, jejich životní cyklus přesahuje očekávání

HRAČKY: Tablety a další moderní vychytávky restartovaly možnosti komunikace

HRAČKY: Tablety a další moderní vychytávky restartovaly možnosti komunikace Zdroj: Repro Strategie

Tempo růstu prodejů tabletů prudce zpomalí z loňských 52 procent na sedm. Celosvětový prodej letos dosáhne téměř 236 milionů kusů. Za předpokládaným zpomalením stojí podle výzkumné společnosti IDC především očekávání, že dodávky tabletů iPad společnosti Apple letos zaznamenají svůj první celoroční pokles. Analytik IDC Ryan Reith upozorňuje, že spotřebitelé mění své tablety za nové méně často, než se původně předpokládalo.

„V počáteční fázi trhu s tablety se očekávalo, že životní cyklus těchto zařízení bude podobný jako u chytrých telefonů, tedy že k výměně (starého přístroje za nový) bude docházet každé dva až tři roky. Místo toho se ukázalo, že mnozí majitelé tabletů zůstávají u stejného přístroje déle než tři roky a někteří dokonce déle než čtyři roky,“ uvedl Reith.

Více než dvě třetiny letošního prodeje tabletů budou podle IDC tvořit zařízení využívají operační systém Android společnosti Google. Jejich dodávky by měly stoupnout o 16 procent na 159,5 milionu přístrojů.

Osobní počítače zpomalují prodejní pokles
Firma IDC rovněž předpověděla, že celosvětový prodej osobních počítačů v letošním roce klesne o 2,7 procenta na 306,7 milionu přístrojů. Zlepšila tak svou předchozí prognózu, která počítala s propadem o 3,7 procenta. V loňském roce se prodej podle IDC snížil o rekordních 9,8 procenta na 315,1 milionu přístrojů.

U tabletů s operačním systémem iOS firmy Apple očekává IDC pokles prodeje o téměř 13 procent na 27,5 milionu přístrojů. Dodávky tabletů se systémem Windows společnosti Microsoft by se měly naopak zvýšit o téměř dvě třetiny na 10,9 milionu přístrojů.

Jan Sedlák: Ve válce tabletů se otevírá firemní fronta