Projet se v Ostravě na lyžích? Žádný problém

Ostrava je městem, kde lze dojet tramvají na lyže. Něco podobného jde už snad jedině v Liberci.

Kousek od porubského koupaliště visí veliký plakát. Lyžujeme! Zve k návštěvě lyžařského areálu Skalka, jediného přímo na území města. Denně na něj přijíždějí dvě až tři stovky lyžařů. „To víte, že se mnozí lidé diví, když se dozvědí, že v Ostravě je lyžařský vlek. A také se diví, že se tady lyžuje, i když třeba některé vleky v Beskydech kvůli nedostatku stojí,“ říká Ondřej Plhák, provozovatel areálu. Jezdí se od devíti do dvaadvaceti hodin, celodenní permanentka vyjde na 330 korun. Areál byl koncem devadesátých let zdevastován, v roce 2003 ho koupili dnešní provozovatelé a od ledna 2004 se na Sklace opět lyžuje. K dispozici mají lyžaři dvě sjezdovky, běžkaři dva a půl kilometrovou trasu.
Kdo si k cestování na lyže vybere tramvaj, musí pětkou a vystoupit právě u koupaliště. Ten, kdo tramvají dojede až na konečnou, docestuje k Vaňkovu kopci. Lyžařské středisko stojí půl kilometru od zastávky v Horní Lhotě Zátiší.

Vzhůru do Horní Lhoty

„Jezdí k nám lidé převážně z Ostravy a také z Opavy,“ říká o zmodernizovaném areálu Martin Kafka. Na lyžaře tady čekají hned čtyři vleky včetně dětského, jezdí se do deseti hodin do večera. „Snažím sem jezdit každý víkend. Potkávám se tady se spolužáky,“ říká šestnáctiletá Martina Konečná z Poruby. Tramvají ji cesta zabere asi půl hodiny.
„Myslíme si, že sem z Ostravy vytáhneme i takové lidi, kteří by jinak na hory nejell,“ míní Kafka. Lidé si zde mohou lyžařské zařízení i vypůjčit. Vše včetně lyžařských bot stojí na den 250 korun.
„Areál jsme získali v roce 2004. Od té doby se ho neustále snažíme modernizovat,“ vysvětluje Kafka. Přibylo tak osvětlení, vleky a především přístroje na zasněžování. „Kvůli teplému počasí musí tuto techniku stále vylepšovat,“ konstatuje. V areálu fungují i lyžařské školy. Zájem Ostravanů zvládnou lyžařskou či snowbordovou techniku je prý značný. „Někdy skoro ani nestíháme,“ připouští šéf lyžařské školy Tombo Bohumil Plchot. Říká, že lidem zejména z Ostravy blízkost a dostupnost areálu půl kilometru od tramvaje velmi vyhovuje.

Bruslení? Laciná zábava

Jednou z nejlacinějších zimních zábav zůstává bruslení. V Ostravě lze bruslit v Porubě na zimním stadionu nebo ve Vítkovicích na někdejším Ledňáčku, který dnes nese název Multifunkční hala. O časech veřejného bruslení je nejlepší se ujistit pomocí internetu na adresách www.sareza.cz nebo www.arena-vitkovice.cz Vstupné na stadion je v obou případech lidové, za třicet korun. Ve Vítkovicích si lze za padesát korun půjčit i brusle. Ostraváci mohou v zimě i plavat, i když výběr není nijak oslnivý. Nabízí se Vodní svět Sareza, dříve Čapkárna. K tomu dva kryté plavecké bazény v Porubě a Radvanicích. „Na Čapkárnu chodímt plavat obden. Je tady málo je to lidí a příjemné prostředí,“ svěřuje se pětatřicetiletý Lukáš Neuwirt.