Provoz na internetu mají na svědomí většinou roboti, jejich podíl vůči lidem roste

notebook (ilustrační foto)

notebook (ilustrační foto) Zdroj: Anna Vackova E15

Většinu aktivit na internetu tvoří roboti, ne lidi. Odhalila to bezpečnostní společnost Incapsula, která analyzovala data od 20 tisíc svých klientů. Aktivita robotů prý tvoří více než 60 procent všech kliknutí na internetu.

Podle shrnující infografiky 38,5 procenta návštěvnosti jsou prokliky od lidí, 31 procent pak pochází od takzvaných dobrých robotů, kteří například indexují do vyhledávačů. Nejrůznější typy špatných robotů, tedy těch škodících a nebezpečných, zodpovídají za zbylých 30,5 procenta návštěvnosti webových stránek.

2981707:normal690:true:trueRoboti mají na svědomí přes 60 procent webové návštěvnosti (Zdroj: )

Mezi špatnými roboty vedou tzv. “impersonators”. Jde o nejrůznější DDoS útoky, špehovací roboty či trojany. Oproti dřívějšku se snížil počet robotů spammerů, z loňských 2 procent na pouhého půl procenta. Na pěti procentech naopak zůstává nezměněn počet tzv. scraperů. To jsou roboti, kteří vykrádají obsah webových stránek, může jít třeba o kopírování obsahu nebo získávání cen zboží za účelem konkurenčního boje.

Celkem se podíl robotů na internetové návštěvnosti zvedl meziročně o více než pětinu, z loňských 51 procent na 61,5 procenta.