Provozovatel iVysílání získal od 3TS a Cisca investici 7,2 milionu dolarů

iVysílání

iVysílání Zdroj: e15

Česká společnost Visual Unity, dříve známá jako KIT Digital, získala od fondu 3TS Capital Partners, skrze který investuje například síťový obr Cisco, investici ve výši 7,2 milionu dolarů. Dlouholetý provozovatel streamování internetového videa České televize chce tyto peníze použít pro celosvětovou expanzi.

O Visual Unity měly v minulosti zájem České Radiokomunikace, které podle informací E15.cz zvažovaly, že firmu koupí. Nakonec se rozhodly budovat vlastní technologie pro CDN, streamování a monetizaci multimédií. Mezi oběma firmami nicméně zůstaly poněkud napjaté vztahy.

O Visual Unity bylo hodně slyšet zejména při posledních olympijských hrách, kdy serverová základna nestíhala odbavovat požadavky uživatelů a streamování se výrazně zadrhávalo. Česká televize si pro další dva roky vybrala nového provozovatele celého iVysílání. Tendr na roky 2015 a 2016 vyhrála Telefónica, která za to dostane 14,2 milionu korun.

Do celého světa

Pro Visual Unity byla Česká televize důležitý zákazník, ne však úplně z pohledu financí. Firma vždy za dvouletý provoz inkasovala kolem 17 milionů korun, to ale podle slov šéfa firmy Tomáše Petrů nestačilo ani na pokrytí nákladů. ČT proto sloužila jako dobrá reference a zároveň se na její velikosti dal dále vyvíjet celý streamovací systém.

Český trh se streamováním začíná být poměrně hodně konkurenční. České Radiokomunikace na multimediální CDN síti staví velkou část své digitální budoucnosti a podle slov bývalého šéfa Michala Čupy chtějí tento obor z velké části ovládnout. Zájem má ale i Telefónica a pozice nechtějí pouštět ani Visual Unity. Ty se podílí třeba na chodu internetových služeb Novy a tak dále.

Visual Unity nicméně s nově získanými penězi chtějí především expandovat. Firma už má zákazníky v zahraničí, zejména střední a východní Evropě, zajímá se každopádně o celý svět. Uspět chce zejména se svojí OTT platformou vuMedia.

„Naše strategická investice umožní Visual Unity výrazné zaměření na vývoj produktu, současně se budeme moci věnovat expanzi na doposud nedotčené trhy po celém světě,” vzkazuje generální ředitel 3TS Capital Partners Daniel Lynch.

Pro 3TS je investice a podílový vstup do Visual Unity jednou z aktivit, které firma v rámci střední a východní Evropy plánuje. Společnost začátkem tohoto roku spustila nový fond, ve kterém má k dispozici téměř tři miliardy korun. Velkým podílníkem je Cisco. Více v našem předchozím textu.