První Čech se chystá k seskoku nad nejvyšší horou světa

Parašutista, ilustrační foto

Parašutista, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Český parašutista Pavel Novák se připravuje k seskoku nad nejvyšší horou světa Mount Everestem. Novák z Aeroklubu ČR je první Čech, který se skoku organizovaného skupinou amerických parašutistů zúčastní. Při seskoku, který by se měl uskutečnit na počátku listopadu, se počítá s přistáním v nadmořské výšce 3810 metrů, což je nejvyšší zóna pro dosednutí parašutistů na světě.

Parašutisté odstartují z nepálského letiště Sjangboče, vzdáleného zhruba 20 kilometrů vzdušnou čarou od Mount Everestu. Letadlo je vynese do výšky přes devět tisíc metrů, z níž seskočí. Čeká je minutový let volným pádem, než otevřou padáky, během této doby klesnou o zhruba čtyři tisíce metrů. V běžných podmínkách se přitom podle Nováka padá volným pádem jen 2500 až 3000 metrů.

Řídký vzduch si žádá větší padák

„Přistání bude v řídkém vzduchu, kde padák špatně nese a rychle padá. Proto je jeho rozměr dvakrát větší než obvykle,“ řekl Novák ČTK. Padák tak bude mít rozměr 33,5 čtverečního metru; podobně velké padáky se v Česku využívají při tandemových seskocích, kdy nesou dva lidi.

Parašutisté s sebou budou mít i další speciální vybavení. „Po celou dobu seskoku budeme mít kyslíkovou masku kvůli řídkému vzduchu,“ řekl Novák. Na boku bude mít připevněnou tlakovou láhev s kyslíkem. Kromě ní ponese také dýmovnici a vysílačku pro případ, že by se mu nezdařilo přistání na letišti a skončil by v obtížně přístupné oblasti hor. „V tom případě by mě musel vyzvedávat vrtulník. Kdyby se na místo nemohl dostat, musel by tam dorazit šerpa s horolezeckou výbavou,“ uvedl Novák.

Seskoku bude předcházet čtyřdenní pochod na letiště Sjangboče. „Přechod přes hory má sloužit především k tomu, abychom se aklimatizovali ve vysoké nadmořské výšce,“ uvedl Novák. Pro skákání je vyhrazen termín do 4. listopadu, závisí ale na počasí. Vzhledem k tomu, že je seskok nad Mount Everestem naplánován mezi dvě monzunová období, je však podle Nováka pravděpodobné, že podmínky budou příznivé.

Český parašutista uvedl, že se ke skoku nad nejvyšší horou světa může přihlásit každý s dostatečnými zkušenostmi. Podmínkou je přinejmenším 200 absolvovaných seskoků. Náklady na skok nad Mount Everestem se pohybují kolem 25.000 dolarů (480.000 korun), Novák pro absolvování skoku získal soukromého sponzora.