První český e-shop expanduje do USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Internetový prodejce parfémů Parfums.cz podnikatele Michala Zámce už je v zahraničí jako doma. Ve druhé polovině letošního roku však otevře pobočku na trhu, na nějž dosud žádný český e-shop významněji nepronikl. Jde o USA. V Americe mladý český byznysmen cílí na stejné tržby, jaké má z Česka a ostatních trhů dohromady. Ty se mají letos vyšplhat na 3,3 miliardy korun.

„Nepůjde jen o otevření e-shopu, ale o kompletní vybudování logistického a distribučního centra přímo v USA,“ řekl deníku E15 marketingový ředitel Parfums.cz Radek Ondrášík.

Důvodem expanze je velikost trhu a obrovský potenciál pro nový byznys. „Na rozdíl od EU, kde i přes společný trh působíte v relativně malých zemích, což přináší řadu legislativních, ale i jazykových problémů, nabízejí Spojené státy jeden velký trh s velkou kupní silou, jednou legislativou a jedním jazykem,“ dodal manažer.

Investice do vybudování pobočky v USA se bude pohybovat v řádu několika desítek milionů korun. Její financování zvládne společnost z vlastních zdrojů.

Konkurence Amazonu, největšího internetového obchodu světa, na jeho domácím trhu se český hráč nebojí. Americký gigant se prý totiž zaměřuje na jiné segmenty než brněnská firma.

Česko se na tržbách podílí jen třetinou

Loňské tržby Parfums.cz se meziročně zvýšily o 75 procent přibližně na 2,5 miliardy korun. Česko se na tomto čísle podílí jen z 25 až 30 procent. Zbytek má Parfums.cz ze zahraničí. Těží hlavně z toho, že na tyto trhy vstoupil ještě před rozmachem internetového nakupování.

V současné době působí na osmi trzích střední a východní Evropy. V minulosti společnost byla i v Německu, tam však neuspěla a odešla. Velký potenciál vidí firma například v Polsku, kde již obchoduje. Kromě Ameriky se však rozhlíží i po dalších nových trzích.

„Jako zajímavé se nám jeví například pobaltské země, případně Skandinávie,“ poznamenal marketingový šéf Parfums.cz.
Do zahraničí čile pronikají rovněž další české e-shopy. Jedním z průkopníků je firma Netretail Holding.