První případ detektiva Servaze zaujme

Bernard Minier: Mráz

Bernard Minier: Mráz Zdroj: Repro E15

Dobrou žánrovou knihu poznáte vlastně snadno. Při jejím čtení často přejedete svou zastávku tramvaje nebo autobusu. Když se pak konečně dostanete domů, povinnosti nepovinnosti, čtete dál, dokud se nedostanete až do konce. A je vám srdečně jedno, že jde o syntézu slavných děl, jako je trilogie Milénium či Mlčení jehňátek. Přesně takovou knihou je první případ detektiva Martina Servaze ze zasněžených Pyrenejí, kterému dal francouzský spisovatel Bernard Minier název Mráz.

Servaz vyráží do městečka Saint-Martin-de-Comminges, kde došlo k podivné vraždě. Až na místě zjišťuje, že obětí je kůň, a býval by okamžitě odjel, kdyby nešlo o koně místního prominenta. Způsob zabití koně je ale extrémně podivný a poblíž města je ústav pro nejnebezpečnější zločince Evropy. V Servazovi tak roste podezření, že smrt koně je jen nechutný prolog k daleko závažnějším událostem. To se mu velmi brzy potvrzuje, proto se rozjíždí pátrání, které všechny zainteresované často dostane do svízelných situací a město odkryje mnohá dávná tajemství.

Minier žánr detektivního thrilleru zná dokonale a velmi dobře se umí poučit ze slavných děl. Milénium a Mlčení jehňátek nebyly na počátku zmíněny náhodou. Ze slavné skandinávské trilogie si Minier vypůjčuje motiv dvou vyšetřovatelů, jejichž pátrání probíhá odděleně. V tom je ale i největší slabina Mrazu, protože zatímco Stieg Larsson z této inovace dokázal vykřesat maximum a velmi brzy také oba osudy propojuje, Minier především vyšetřování mladé psycholožky v ústavu pro delikventy nezvládl. Je příliš nahodilé, postaveno na náhodě a navíc až do samého závěru se o něm Servaz nedozvídá, čímž je veškerý potenciál pohřben.

Bernard Minier: MrázBernard Minier: Mráz | Repro E15

Inspirace proslulým Mlčením jehňátek a figurou šíleného vraha, který trochu pomáhá, také není zcela dotažena. Ale chladně přesný Julian Hirtmann, který má na kontě vraždy asi čtyřiceti žen, alespoň knize dodává na atraktivitě. Pátrání po něm navíc jistě nabízejí ve Francii již vydaná dvě pokračování a doufejme, že knihy vyjdou i u nás.

Mráz tak je velmi solidní žánrovka, která by se mimořádně vyjímala i jako minisérie na televizní obrazovce.

Bernard Minier: Mráz
Nakladatelství: SXYZ, 2015
Překlad: Jiří Žák
Hodnocení: 70 %