Pryč z lesů. Hon na čtyřkolky začíná

Ticho léčí. A v lázeňském lese zvlášť. Ovšem jen do okamžiku, než se tam vřítí čtyřkolky.

Okolí Bílé skály pár kilometrů od Karlových Varů. Zdejší oblast patří k cenným přírodním scenériím Karlovarska. Místní lesnatá krajina je pastvou pro oko i pro duši a lidé z okolí ji vyhledávají kvůli klidu. Terén v krajině se však líbí i majitelům čtyřkolek a terénních motocyklů. A tak se na místních pláních s nástupem jara objevily vzorky robustních pneumatik. Podle lesníků je do půdy vyryly čtyřkolky.
„Největší problémy máme nejenom se čtyřkolkami, ale i s motorkáři v oblasti Bílé skály a hlavně v lesích nad Odeří a Lužcem, které máme ve správě,“ ukazuje ředitel společnosti Lázeňské lesy Evžen Krejčí na místa, kde se divocí jezdci na čtyřkolkách objevují. Takových lokalit je ale na Karlovarsku mnohem víc. Božídarsko, Jáchymovsko, Mezirolí. Podle Svatopluka Šedivého z krajského ředitelství Lesů ČR tam čtyřkolky a motorky huntují celý lesní ekosystém. „Stroje ničí rostliny včetně vzácných a ohrožených druhů. Poničený kořenový systém vzrostlých stromů je pak vstupní bránou pro dřevokazné houby, které později způsobí odumření stromu,“ říká. A dodává, že řidiči těchto strojů zároveň ruší i zvěř a lidi, kteří v lesích hledají klid.
Protože bezohlední jezdci porušují lesní zákon, došla teď správcům lesů trpělivost. V pátek zasedli k jednacímu stolu s krajskými úředníky a policií, u které hledali zastání. Výsledek schůzky? Policie si na majitele terénních strojů počíhá. S trochou nadsázky se dá říct, že doslova za smrkem. „Připravujeme několik dopravních akcí proti motorkářům, kteří nerespektují předpisy. Zaměříme se hlavně na jízdu v lesích a na motocyklu bez značky,“ potvrdil mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Jízda mezi jehličnany může podle něj skončit v nejhorším případě i zabavením stroje.