PSJ dokončuje továrnu a staví multifunkční komplex v Rusku

Jihlavská společnost PSJ dokončuje jeden z nejmodernějších závodů v Rusku a jediný provoz na výrobu OSB desek. Objemově největší zakázka historie firmy pro společnost OOO DOK Kalevala u Petrozavodsku si včetně dodávky kompletní technologie vyžádá zhruba 3,8 miliardy korun. Informoval o tom mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

V ruské Karélii již byly zahájeny zkoušky zařízení. „V závěrečné fázi je montáž technologických celků německé společnosti Siempelkamp a jejich elektronických součástí. Stavebně už je dokončena drtivá většina objektů a probíhají intenzivní práce na inženýrských sítích, které už jsou zhruba z 95% hotové. Termín stavebního a montážního ukončení závodu je stanoven na konec roku 2012. Poté nic nebude bránit náběhu zkušebního provozu výrobní linky, aby se od dubna 2013 naplno rozjela výroba OSB desek,“ líčí projektový manažer za společnost PSJ Pavel Duran.

Areál společnosti Kalevala zabírá celkové území o rozměru 380 tisíc čtverečních metrů, přičemž zastavěná plocha včetně venkovních skladovacích ploch činí 158 848 m2. Závod bude tvořit několik vzájemně propojených specializovaných technologických objektů a také množství betonových ploch a areálových komunikací. Nový provoz bude v I. etapě ročně produkovat kolem 300 tisíc metrů krychlových OSB desek.

PSJ se rovněž angažuje v Soči, avšak na místo ojedinělé stavby multifunkčního komplexu Sochi City, jejíž náklady se měly pohybovat kolem 520 milionů dolarů a nakonec nenalezla dostatek finančních zdrojů, na uvažovaném pozemku od června letošního roku realizuje novou zakázku – multifunkční komplex Torgovyj Kvartal. Neporovnatelně menší stavba počítá s uceleným areálem devíti samostatně stojících čtyř až pětipodlažních objektů s částečně zapuštěným podzemním podlažím. V provozu je už první z nich – italská restaurace, která vznikla v předstihu na místě zdemolovaného hotelu. V polovině příštího roku další budovy areálu budou sloužit ke kancelářským a obchodním účelům.

V Soči v roce 2014 se uskuteční zimní olympijské hry, které jsou pro celý region obrovskou výzvou a též možností zviditelnit se. Městská vyhláška proto stanovuje, že po 31. 12. 2012 lze provádět pouze stavební práce, které nezvyšují hluk a prašnost. „Do konce letošního roku musíme dokončit hrubou stavbu všech objektů, tedy železobetonovou konstrukci, montáž fasády a též střechu. Současný průběh prací zatím nasvědčuje tomu, že bychom s tímto požadavkem a plynulým harmonogramem neměli mít problém,“ dodává výrobní ředitel PSJ pro Ruskou federaci Josef Noha.