Půlnoční konkuruje pivo a film

Pryč je doba, kdy Štedrý večer trávili lidé jen v rodinném kruhu nebo na půlnoční mši. Jen, co si rozdají dárky, zaplní hospody nebo zajdou na film.

Salát s kaprem k večeři, všudypřítomná vůně cukroví a setkání celé rodiny u vánočního stromku. Tak vypadá typický Štědrý večer české domácnosti. Potom, co si rozbalí dárky od Ježíška, míří část lidí do kostelů na vánoční mše, jiní dávají přednost obýváku. Hodně Liberečanů a Jablonečanů ale nasměruje své kroky do hospod a restaurací, za zábavou a posezením s kamarády.
„Na Štedrý den otevíráme asi v jedenáct hodin večer. Každý rok přijde hodně lidí,“ říká Martin Bauer z jabloneckého Klubu na Rampě. Do společnosti přitom nemíří jen mladá generace, na štědrovečerní poklábosení zajdou i ti starší. „Řada návštěvníků dorazí po půlnoční mši z nedalekého kostela. Přicházejí všichni, od patnácti let až po staré pardály. Rozdáváme svařák zdarma, zapalujeme svíčky a štědrovečerně se bavíme u dobré muziky. Bývají to moc příjemné večery,“ popisuje scénář slavnostního večera v klubu Bauer. Protože bývá skutečně velký zájem, doporučuje rezervovat si dopředu stůl. „Padesát lidí se k nám pohodlně vejde, ostatní se potom musí srovnat u baru. Kdo chce mít klidné posezení, neměl by na zamluvení míst zapomenout,“ radí Bauer.

Nacpáno i v Liberci

Stejně by se měli zachovat i Liberečané, kteří chtějí na Štedrý den zajít třeba do oblíbené hospůdky Takáž Pakáž. Tam provozovatelé otevřou po sedmé hodině večerní. „Většinou máme narváno. To platí i o naší sesterské hospodě v Jablonci nad Nisou,“ upozorňuje Zdeněk Kratěna z Takáže.
Oblíbeným přístavem bývá na Štedrý večer pro společnosti přátel i jablonecký klub Ex, kde otevřou v deset hodin večer. „Když vychází Štedrý den na víkend, otevíráme. Město je plné lidí, každý rád zajde. Budeme mít otevřenou pivnici i diskotéku v prvním patře,“ zve Lukáš Zezulka. Zejména pro posezení v pivnici je rezervace ideální.

Film od Ježíška

Kdo nechce sedět doma, ale ani v hospodě, má ještě další volbu. Vyrazit třeba do kina. Obě liberecká multikina na Štedrý den nehrají a nechávají si program až na ostatní sváteční dny. Jablonecké kino Radnice 70, ale na diváky nezapomíná a udržuje už několik let zažitou tradici vánočního promítání.
„Ohlasy na vánoční projekci jsou vždy dobré, lidé si zamlouvají a kupují lístky už v předprodeji,“ říká vedoucí jabloneckých kin Naďa Hetešová.
Štedrovečerní projekci od deseti hodin večer převzala po svém předchůdci Otto Vejnarovi, který ji zavedl a každoročně úspěšně opakoval. „Chodila jsem v předchozích letech pravidelně. Vždycky byl úplně plný sál a pokaždé jsem měla štěstí na nějaký nový český,“ vypráví Bára Chaloupková z Jablonce.
I letos v kině drží tradici a nabídnou divákům premiéru. Tentokrát pohádkového příběhu Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka, navíc ve formátu 3D. „Myslím, že kouzlo pohádek Štědrému večeru sluší, potěší malé i velké diváky. Nezanevřeli jsme ale ani na český film. Pokud se v budoucnu objeví nějaká pěkná premiéra domácího snímku, rádi ho zařadíme,“ dodala Hatašová.