Pupek ze zralé dýně, papuče z patisonu

Vyrobit si ozdobu z dýní a zažít až dušičkovou večerní atmosféru za svitu svíček mohou lidé v Arboretu Nový Dvůr.

Netradiční dýňové výtvory, pokrmy z dýní, okurek, tykví či patisonů i možnost vyzkoušet si, jak se taková dýně dá nazdobit, lidem v sobotu 30. října nabídne Arboretum Nový Dvůr u Opavy. Ve dvě hodiny odpoledne tam začíná akce Vyřež/š si svou dýni.
„Návštěvníci si nejen sami zkusí vyřezat různé dýně, okurky, cukety, tykve nebo patisony, ale nazdobí je i dalšími přírodními materiály,“ uvedl Ivan Berger ze Slezského zemského muzea, pod které botanická zahrada spadá.

Karbanátek nebo koláč?

Své dýňové příšerky si lidé dotvoří mechem, kaštany, žaludy či listy. Pracovníci arboreta jim pomůžou.
Na chuťové buňky návštěvníků organizátoři zaútočí dýňovými karbanátky, džusem i koláči. Podél jednotlivých cestiček si lidé prohlédnou výtvory žáků a studentů opavských škol. Po setmění se dýňovým hlavám rozzáří oči a lidé při procházce večerní přírodou zažijí až dušičkovou atmosféru. Dýně v arboretu zůstanou i po víkendové akci a lidé je tam budou vídat ještě zhruba dalších čtrnáct dní. Dýňovou akci arboretum pořádá druhý rok.
Návštěvníci si mohou prohlédnout i další výstavy. Nahlédnou do práce muzejníka, botanika, dendrologa a vedoucího arboreta Miroslava Franka, který v expozici nazvané Miroslav Frank 65 rekapituluje svůj dosavadní profesní život. Vzácné dobové fotografie ukazují počátky lesnictví v USA od poloviny 19. století. Malá výstava Rostliny bez půdy představí druhy rostoucí třeba v korunách tropických velikánů. Arboretum také vystavuje wollemii nobilis, nejvzácnější rostlinu světa.
Vstupné dospělého přijde na čtyřicet korun, zlevněné stojí polovinu.