Putin odletěl s hejnem ptáků do teplých krajin

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin se tento týden zúčastnil rekonstrukce bitvy s Napoleonem u Borodina nedaleko Moskvy. (Foto Profimedia)
Putin chce, aby se důchodový věk pro špičkové státní úředníky posunul na 70 let. Jeho snaha je v ostrém protikladu s přístupem jeho předchůdce Dmitrije Medveděva. Ten se naopak pokoušel špičkové posty posílit dosazením mladších lidí. (Foto Profimedia)
Putin s patriarchou pravoslavné církve Kirillem. Na Rusko se snesla vlna kritiky za odsouzení trojice členek punkové skupiny Pussy Riot ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v pravoslavném chrámu zazpívaly píseň proti Vladimiru Putinovi. V zahraničí je trest vesměs považován za nepřiměřený a příliš tvrdý. (Foto Profimedia)
Putin s bývalým německým premiérem Gerhardem Schröderem, který se po skončení funkčního období začal pracovat pro konsorcium budující plynovod Nord Stream, financovaný z velké části ruským energetickým gigantem Gazprom. (Foto Profimedia)
Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny.  (Foto Profimedia)
13
Fotogalerie
Ruský prezident Vladimir Putin se zase předvedl dobrodružným kouskem: tentokráte se blýskl v roli vůdce hejna ohrožených jeřábů bílých, kterému jako pilot deltaplánu měl ukazovat bezpečnou cestu ze Sibiře do teplejších končin. "Jsou to krásní chlapíci, křídlo následovali zprava, zleva, svrchu. Cítím se příjemně," prohlásil Putin po přistání. "Ulevilo se mi, že se vše povedlo," dodal.

Projekt Let naděje, na kterém se podílejí i čeští vědci, spočívá v tom, že pilot deltaplánu v bílém odění, napodobujícím vzhled dospělého jeřába, v roli „vedoucího samce“ ukazuje uměle odchovaným mladým jeřábům bezpečnou trasu tahu do teplejších krajin: z Jamalu přes západní Sibiř a Kazachstán na jih Uzbekistánu, kde ptáci mají přezimovat.

Podle ornitologů se tak zkrátí dosavadní migrační trasa. Vzácní ptáci se také vyvarují ztrátám, hrozícím od pytláků při přeletu Afghánistánu a Pákistánu do Indie.

Prezident Putin se prý s deltaplánem učil létat půldruhého roku. Ale - soudě podle ohlasu - námaha se vyplatila. „Byl to let naděje pro Putina, dokonalá demonstrace jeho schopností,“ připustila rozhlasová stanice Kommersant FM. Statisíce komentářů na internetu i přes veškerou jízlivost prý jen ukazují, že Putin zůstává tím, kdo s náskokem vede a ostatní jej jen následují.

Ruský prezident si už vyzkoušel i řízení stíhačky, ale to se prý s motorovým deltaplánem nedá srovnat: „Letadlo letí samo, tady jsou pocity zajímavější, adrenalin kypí. Radím všem si to vyzkoušet,“ řekl Putin. A svůj stroj daroval ornitologům.