Rakušan zaskočil bavorskou policii, předložil jí říšské doklady

německá policie, ilustrační foto

německá policie, ilustrační foto

Pořádným překvapením skončila silniční kontrola pro německé policisty u bavorského městečka Traunstein, kterým předložil jistý Rakušan žijící v Německu říšské doklady. Říšským řidičským průkazem se prokázala také spolujezdkyně.

Dvojice podle listu Tiroler Tageszeitung pravděpodobně patří ke spolku říšských Němců, kteří po sjednocení Německa v roce 1990 považují za opět platnou výmarskou ústavu meziválečného Německa (1919 až 1933). I přes republikánský charakter státu zněl tehdy oficiální název Německá říše.

říšské dokladyříšské doklady | policie v TraunsteinuŘíšský osobní doklad

Čtyřiapadesátiletý řidič předložil ohromeným policistům dva doklady, řádný rakouský a říšský, a zároveň jim vysvětlil, že ten vydaný Vídní je neplatný. Spolujezdkyně poté ukázala policistům německý občanský průkaz, v kabelce měla ale také říšský řidičák a pečetidlo Reichsland Österreich (Říšská země Rakousko).

Policie převezla dvojici na služebnu, aby případ vyjasnila. Tam ale krátce po sobě zavolaly dvě ženy, které se představily jako zástupkyně říšské prokuratury a které tvrdily, že se zadržením obou říšských spoluobčanů nesouhlasí.

Policie říšské doklady a pečetidlo zabavila, aby prý zabránila jejich zneužití. Obě údajné zástupkyně říšské prokuratury se nyní zodpovídají ze zneužití veřejného úřadu.