Rapper Chang vydal album Jedinečný

Karvinský rapper Lukrecius Chang vydal loni své první cédéčko. Na albu pracoval celé čtyři roky.

Devět let spolupracoval Lukrecius Chang na albech jiných rapperů. V září vydal první sólové CD. Je na něm čtrnáct skladeb, čtrnáct názorů na svět. Texty si psal sám, hudbu si koupil.

Kdy jste v sobě objevil hudební nadání a proč jste si vybral rap?
Už ve čtyřech letech jsem se věnoval tanci a bojovým uměním. Tam to vše začalo. Asi v deseti jsem začal rap poslouhat mnohem více. Začal jsem se na této scéně orientovat. Líbila se mi hudba i styl oblékání a vše, co k rapu patří.

Vzpomenete si na své první vystoupení?
Poprvé jsem si před publikum stoupl v dnes už neexistujícím klubu Cassanova v Karviné. Od té doby jsem se začal pomalu drát nahoru. Podílel se na jiných albech a podobně.

Vaše album má název Jedinečný. Jako takové ho i vnímáte?
Ano, je jedinečné především svým příběhem. Celé album je vlastně jeden velký příběh. Texty jsou ze života, proto se v nich občas objeví i vulgární výraz. I to k životu patří. O jedinečnosti svědčí i doba, po kterou album vznikalo. Celé čtyři roky.

Všechny texty si skládáte sám. Jak je to s hudbou?
Texty skládám sám, hudbu jsem si koupil od lidí, kteří se tomu věnují. Na albu se střídají tři různí autoři.

I na vaší desce hostují jiní rappeři. Kdo například?
Nejznámější je určitě Hugo Toxx, kamarád, se kterým se znám už dlouho.

Máte přehled, jak si vaše album vede u posluchačů?
Menší přehled mám. Podle internetové ankety je momentálně třetí nejprodávanější v republice.

Hrajete také ve filmu Česká RAPublika. Jak jste se k natáčení dostal a koho ve filmu hrajete?
Dostal jsem se k tomu při focení s ostatními českými rappery pro jeden časopis. Tam po nás pokukoval štáb filmu. Absolvoval jsem stejně jako ostatní rozhovor s týmem a vybrali mě. Hraji vedlejší roli, ale pozitivní. Ve filmu mě jako rappera napodobují i malé děti.

Po roli v České RAPublice přišla hned další filmová nabídka. Kdy a kde vás mohou diváci vidět?
Je to tak. V prvním jmenovaném filmu mě viděl režisér filmu o lichvě Shit credit a oslovil mě. Složil jsem ke snímku úvodní píseň a hraji jednu z hlavních rolí. Některé scény se dokonce natáčely v Karviné. Film běží jako půlhodinový dokument na gymnáziích v Praze a jeho celá verze se v květnu dostane na obrazovku České televize.