RE/MAX mění systém odměňování

Realitní síť RE/MAX Česká republika oznámila v březnu, že zavede v Česku motivační systém odměňování makléřů, který je založen na úspěchu sítě RE/MAX v USA.

[file:13529:small:right]

Cílem zavedení tohoto systému, který představuje 80% odměnu z provize pro makléře, je celkově zatraktivnit povolání makléře a přitáhnout do realitní branže více kvalitních lidí. Na podrobnosti jsme se zeptali Hanuše Němečka, obchodního a provozního ředitele sítě RE/MAX Česká republika.

„Změna vyplývá z dlouhodobé snahy společnosti RE/MAX kultivovat trh. Chcete-li dosáhnout nejlepší kvality služeb, potřebujete skutečné profesionály. V Česku je mnoho zkušených makléřů s vysokým morálním kreditem, kteří dělají svou práci kvalitně a chtějí za ní odpovídající podíl na provizích. Naším dlouhodobým cílem je tyto makléře pro systém 80 % buď vychovat, nebo systém nabídnout již hotovým,makléřům‘. Odměňovací systém 80 % spočívá v tom, že za paušální poplatek má možnost každý makléř fakturovat svému franšízantovi 80 % z celkových provizí, kterých dosáhne usilovnou prací pro své klienty.“

Jak může tento systém ovlivnit český realitní trh? Jaký způsob odměňování používá RE/MAX v jiných zemích?

Myslím si, že tento náš důraz na maximalizaci zisků pro makléře ovlivní realitní trh zásadním způsobem. Především to přinese lepší kvalitu servisu našim zákazníkům. V Evropě je tento odměňovací systém v rámci sítí RE/MAX také velmi rozšířený. Důkazem, že tento systém funguje, je fakt, že RE/MAX je jedničkou v zemích, jako jsou Německo, Rakousko, Švýcarsko, Portugalsko, Malta, Turecko, Slovensko atd. Ve Spojených státech a Kanadě šel systém RE/MAXU ještě dál, tam získávají makléři 100 %, respektive 95 % ze své provize. Proto je také RE/MAX znám jako domov skutečných profesionálů. Porovnáte-li průměrné produkce našich a ostatních z jiných sítí, zjistíte, že naše čísla jsou o mnoho vyšší.

Proč jste se rozhodli umožnit makléřům vysoké výdělky a domníváte se, že to může mít vliv na rychlost prodeje a kvalitu poskytovaného servisu?

Rozhodnutí nepadlo dnes ani včera. Je to dlouhodobě prověřený systém, na kterém RE/MAX vyrostl do současné podoby, tedy prodává nejvíce realit na světě. Je logické, že dobře odměňovaný makléř odvádí lepší servis pro svého klienta, a logicky to má významný vliv na rychlost prodeje dané nemovitosti. Uvedu příklad. Makléř ve vysokém odměňovacím systému nabírá nemovitosti pouze exkluzivně, což má vysokou přidanou hodnotu pro zákazníky, protože se jim plně věnuje a investuje velké množství času a peněz do prodeje nemovitosti. Tento makléř samozřejmě neodmítá spolupráci tak, jak to je běžné u jiných realitek. Důvodem je fakt, že i z dělené provize získá 80 %. Díky těmto investicím a spolupráci je schopen nemovitost prodat rychleji, za co nejvyšší cenu.

Jak to, že si vaše síť může dovolit odměňovat makléře nejlépe na trhu?

Protože RE/MAX se řídí heslem „Každý zvítězí“. Systém, který byl od počátku nastaven, počítá s tím, že budeme úspěšní pouze v případě, že každý zvítězí. Nejdříve musí vyhrát klient. Makléř mu prodá nemovitost rychle a za co nejvyšší cenu, bez starostí. Poté musí vyhrát makléř, tedy získat za své služby odpovídající odměnu. Dále pak vyhrává franšízant, ke kterému chodí makléři, protože nabízí nejlepší know-how, podporu a vysoký odměňovací systém. Centrálou společnosti se pak kruh uzavírá, protože ta vyhrává pouze v případě, že výše uvedené tři skupiny jsou také vítězi.

Jaké další podmínky pro rozvoj makléřů poskytujete?

Je to především neustálý příval kvalitního vzdělávání a know-how, které RE/MAX nabízí. Každý profesionál ve svém oboru vám řekne, že bez sebevzdělávání to nejde. Ovšem záleží také na formě a podání. Můžete mít sebelepší vzdělávací systém, ale pokud ho nebude nikdo používat, jako by nebyl. Na to v RE/MAX klademe velký důraz. Obrovskou výhodou je fakt, že jsme podle nezávislého průzkumu již třetí rok po sobě nejznámější značkou ve svém oboru a návštěvnost webu roste geometrickou řadou. Ještě důležitější než návštěvnost našich stránek je to, že přes ně prodáváme čím dál více nemovitostí.

Pro jaký typ lidí je váš motivační systém vhodný?

Tento typ odměňování je vhodný především pro makléře-podnikatele, případně pro nováčky v oboru s velkým potenciálem. Obecně se tento systém vyplatí každému makléři, který dosahuje průměrné měsíční produkce kolem 100 000 Kč měsíčně a více. Upřímně si nedovedu představit, že bych jako makléř, který vydělává 100 000 Kč, pracoval v jiném systému než v 80%. Tuším, že makléři, kteří teď čtou tyto řádky, nevěří vlastním očím. Ovšem není nic jednoduššího než se nezávazně s tímto systémem lépe seznámit v každé kanceláři RE/MAX.

V červnu přivezete do ČR - v rámci jeho evropského turné - úspěšného realitního kouče Toma Ferryho. Co to podle vás může české odborné veřejnosti přinést?