Realitní magnát Vítek musí zaplatit stamilionovou pokutu

Realitní magnát Radovan Vítek musí podle rozhodnutí arbitrážního soudu zaplatit pokutu 300 milionů korun a dalších zhruba 100 milionů na úrocích. Smluvní pokutu dostal za to, že v roce 2004 neprovedl dohodnutý obchod s pozemky na pražském Proseku. Vítek slíbené pozemky, které vlastnil, neprodal kvůli tomu, že v té době měl od státního zástupce zmrazený majetek a byl ve vazbě pro podezření z kuplířství.

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře přesto Vítkovi nařídil zaplatit protistraně stamilionovou sankci. „Uplatnění pokuty je v rozporu se zákonem a dobrými mravy,“ kritizoval rozhodnutí arbitrů Vítkův právník Tomáš Rybář, který se tomuto verdiktu hodlá bránit u tuzemských soudů. Podání žaloby ale zřejmě neumožní odložit platbu 400 milionů korun. Pokud by nakonec Vítek soudní spor prohrál, hodlá se soudit se státem, který podle podnikatele pochybil. „Zajištění majetku bylo zrušeno jako protiprávní,“ uvedl Vítek, podle kterého byl zmrazen tak velký majetek, který neodpovídal ani tehdejším obviněním. Za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem by tak podle Vítka měl zodpovídat stát.

Vítek vlastní realitní společnost Czech Property Investments, která za letošní první pololetí zvýšila meziročně čistý zisk přibližně pětinásobně na 401,1 milionu korun. Tržby firmy vzrostly na 1,03 miliardy korun ze 439,9 milionu za stejné období loňského roku. CPI vlastní v Česku hlavně na severu Čech a na Moravě kolem 12 600 nájemních bytů. Je tak po společnosti RPG Byty Zdeňka Bakaly druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. Skupina CPI kontroluje a spravuje kromě bytů také stovky tisíc čtverečních metrů obchodních ploch, kolem 60 000 čtverečních metrů kanceláří, 17 hotelů, loni na podzim získala průmyslový areál v Brandýse nad Labem.