Realitní trh v roce 2011: Růst hlásí portály i velké realitky

Navzdory mírnému poklesu realitního trhu v roce 2011 lidé více nabízeli a poptávali nemovitosti na internetu. Podle statistik realitních portálů během loňského roku výrazně vrostl i počet inzerátů. Nárůst počtu inzerátů i obratu hlásí rovněž velké realitní kanceláře. Zájem o nemovitosti dokládá i rostoucí popularita finančních nástrojů pro kolektivní investování do nemovitostí.

Podle statistik portálu HyperReality.cz se počet nabídek na tomto inzertním serveru meziročně zvýšil o 56 procent. Zatímco ke konci roku 2010 evidoval portál přes 90 tisíc inzerátů, během roku 2011 se jejich počet zvýšil na 140 tisíc. Na realitní portál se během minulého roku s nabídkou či poptávkou nemovitostí obrátilo 1,476 839 unikátních návštěvníků.

„Stále větší zájem je tradičně o menší byty a rodinné domy, zájemcům o bydlení můžeme nyní nabídnout přes 77 000 nemovitostí. Čeští zákazníci ve stále větší míře vyhledávají nemovitosti ke koupi na internetu,“ sdělil Petr Beneš, výkonný ředitel společnosti HyperMedia, která portál HyperReality.cz provozuje. „Největší zájem jsme zaznamenali v podzimních měsících, v tomto období se oproti předchozím měsícům zvýšil počet inzerátů o 27 %,“ dodal.

Vedle inzertních portálů se během loňského roku dařilo také velkým realitním kancelářím. Přestože loňský průzkum agentury MindBridge Consulting ukázal celkový meziroční pokles realitního trhu o 3,2 %, velcí hráči na trhu zaznamenali zvýšení počtu inzerátů. Zaregistrovali rovněž vyšší obrat a návštěvnosti serverů.

Rostoucí zájem o investice do realit potvrzují i poslední statistiky České národní banky. V listopadu 2011 ukázaly meziroční nárůst objemu emitovaných podílových listů v nemovitostních fondech o 57 %. Celková emise podílových listů v nemovitostních fondech zaregistrovaných v ČR činila 18,5 miliardy korun. „Díky těmto fondům mohou investoři zhodnocovat své peníze na realitním trhu bez zbytečných starostí s koupí a údržbou nemovitostí. Zhodnotit své peníze účastí na komerčních i rezidenčních realitních projektech je možné i při minimálních vkladech v řádu desítek tisíc korun,“ uvedl Jiří Slezák ze společnosti Reality Investing, která se na investování do nemovitostí specializuje.