Recenze: Hvězdná krimikomedie Správní chlapi svádí cynismem

Správní chlapi

Správní chlapi Zdroj: Foto freeman entertainment

Režisér Iron Mana 3 se vrátil do kin s nekorektní krimikomedií Správní chlapi o páru soukromých oček brodících se ve smogu korupce a vražd.

Scenárista a režisér Shane Black rád protřepává žánr krimikomedie a obléká ho do stylového obleku podle vlastního střihu. Ten nový nazvaný Správní chlapi se důkladně inspiroval módou sedmdesátých let. Tedy dobou, v níž jeden oficiální a jeden neoficiální soukromý detektiv nejdřív zvlášť a poté dohromady rozkrývají záhadné smrti a zmizení v pornoprůmyslu, čímž odhalí nekalosti někde úplně jinde. Název Správní chlapi není nijak inspirativní, pod ním se nicméně skrývá docela netuctová žánrovka, minimálně pro diváky, kteří se s Blackovým nekorektním smyslem pro humor a podrývání konvencí ještě nesetkali.

Ačkoliv těch nebude zase tolik, když mezi ony tři Blackovy celovečerní režijní počiny patří i třetí a nejlepší díl komiksové akce Iron Man. V ní se původním povoláním scenárista (mimo jiné má na kontě Smrtonosnou zbraň) držel v mezích Marvelu, jeho novinka se tak víc podobá jeho neo-noirovému režijnímu debutu z roku 2005 Kiss Kiss Bang Bang.

Kromě velkých stříleček, řady mrtvol, lascivnosti a bezstarostného násilí obsahuje i dostatek vtipných scének, v nichž se do pátrání míchají třináctileté dívky, soukromá očka neumějí házet ani chytat (zbraně) a kulky často končí v tělech náhodných obětí.

Detektiva, který nemá licenci, zato umí lámat ruce, hraje Russell Crowe. Je trochu kožený, což naštěstí jde k jeho roli. Jako detektiv s licencí, dcerou a problémem s alkoholem ukazuje své neodolatelné komické vlohy Ryan Gosling. Hodně tu zapůsobí i malá Angourie Riceová v roli jeho milovaného, předčasně vyspělého potomka, nejslušnější osoby filmu.

Black se ve svém koktejlu z Hříšných nocí, Černé Dahlie a z řady drsných kriminálek sedmdesátých let ochuceném kapkou Mulholland Drive snaží překvapovat cynickou originalitou. To se mu víceméně daří, přestože na pořádný šok se příliš drží žánru a už použitých vlastních nápadů. Na nezapomenutelnou zábavu se zase příliš zdržuje svou přepjatou zápletkou. Správní chlapi vypadají jako pás povedených politicky nekorektních scének přerušovaný mnoha pauzami na cigaretu. I tak působí v jarní nabídce českých kin jako závan čerstvého vzduchu.
Autorka je spolupracovnicí redakce

Správní chlapi (krimikomedie, USA, 116 minut) Režie: Shane Black Hrají: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Riceová, Kim Basingerová Premiéra: 2. června Hodnocení: 70 %