Recenze: Parov Stelar přidali ke swingu i blues. Právem patří ke špičce žánru

Parov Stelar

Parov Stelar Zdroj: Profimedia.cz

Rakouský dýdžej a hudebník Marcus Füreder alias Parov Stelar se svými spoluhráči znovu dokazuje, proč stále patří ke špičce žánru, který pomáhal zakládat, electroswingu.

Kdo by čekal, že se swingové rytmy vrátí po desítkách let v takové moderní formě. Electroswingu holduje řada kapel, ovšem Parov Stelar se právem honosí nejen titulem spoluzakladatele žánru, ale i tím, že patří do naprosté špičky. A nové album s názvem The Burning Spider to jen potvrzuje.

Hned první a titulní skladba začínající protáhnutým kytarovým riffem a sugestivním pianem naznačuje, že inspiraci tentokrát hledal dýdžej původem z rakouského Lince nejen u swingu, ale i jazzu a blues. Album tak tvoří zejména coververze starých fláků od Muddyho Waterse, Lightin’ Hopkinse a zpěváka říkajícího si Anduze.

Watersova Soul Fever Blues s nádhernou bluesovou kytarou patří k vrcholům celého alba, na kterém se – stejně jako u těch předchozích – hledá slabá skladba jen těžce. Kombinace prastarých stylů s údernou rytmikou, strojově přesným pianem, saxofonovými sóly a podmanivým hlasem zpěvačky Liljy Bloomové tvoří mix naprosto svérázné hudby, jejíhož provozovatele lze bezpečně poznat už po pár tónech.

Koncerty Parov Stelar Bandu jsou – jak se mohly přesvědčit tisíce lidí na loňském festivalu v Trutnově, předloni v Brně či před pár lety na ostravských Colours – smrští rytmů a erupcí energie spojené se světelnou show, na nichž nebývá čas pro oddech.

Takových skladeb je i na nové desce většina, jako třeba roztančená Mama Talking či State of the Union. Staré swingové časy pak nejlépe vystihuje Cuba Libre a Black Coffee.

Na autorských řadových albech si ovšem kapela může dovolit luxus střídat i pomalejší, decentnější až vysloveně melancholické nálady dokazující, jak široký rejstřík Füreder a spol. mají, jako třeba v All Grown Up či Beauty Marc, které patří zároveň k nejpopovějším kouskům. Tak zachmuřené a ryze depresivní skladby jako třeba Coco ze stejnojmenné desky z roku 2009 či Milla’s Dream z pět let starého a ceněného opusu The Princess (včetně titulní písně této desky) nové album nenabízí, což ovšem nevadí.

Parov Stelar je příkladem umělce, který se se svými spoluhráči během pár let vypracoval z klubové kapely na showmany plnící sportovní haly a rozlehlá prostranství na velkých hudebních festivalech. Je jisté, že ani po vydání nového alba tomu nebude jinak. Nic lepšího v electroswingovém oboru v současné době totiž jen tak nalézt nelze.

Parov Stelar: The Burning Spider
Vydal: Etage Noir Recordings
Hodnocení: 100 %