Filmová recenze: Zkouška dospělosti je dokonalé drama o kompromisech

Zkouška dospělosti

Zkouška dospělosti Zdroj: archiv

Miláček festivalu v Cannes a nejúspěšnější rumunský režisér Cristian Mungiu přináší do kin další komplexní a všeobecně platné drama o morálních kompromisech Zkouška dospělosti.

Od svého druhého, průlomového snímku 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, s nímž vyhrál jako první rumunský filmař festival v Cannes, si Cristian Mungiu vycizeloval obdivuhodný filmařský styl. Svá dramata natáčí kamerou, která se hýbe podle postav, střihem, na který dojde jen při spojování scén, bez přidané hudby.

Co je důležitější, svou naturalistickou formu pak naplňuje realistickými příběhy, komplexními morálními dramaty, která si lidé také mohou prožít, respektive už je prožívají, ale v jiné podobě.

Jeho novinka Zkouška dospělosti, která opět bodovala v Cannes, sleduje uznávaného doktora, padesátníka, jehož jediná dcera má právě před maturitou. Úspěch u zkoušky jí přitom zaručí stipendium do Británie a podle jejího otce i mnohem lepší budoucnost, než by na ni čekala ve stagnujícím Rumunsku.

Jenže nedlouho před první písemkou se dívka stane obětí přepadení, z čehož vyjde psychicky otřesená a s rukou v sádře. A její otec, který jí celý život vtloukal do hlavy morální zásady, se ve snaze pomoci zaplete do kolotoče malých protislužbiček, bez nichž, zdá se, v Rumunsku nic nefunguje.

Na rozdíl od vítěze Zlaté palmy 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny – dramatu o nelegálním potratu v osmdesátých letech – současné drama morálních kompromisů oceněné v Cannes za režii není tak drsné a mrazivé, ač se na stav země dívá stále dost kriticky. I v divácky přívětivější formě dokáže sevřít a nepustit, vybídnout k otázkám o střetu idejí s realitou.

Mungiu patří k nejinteligentnějším režisérům dneška, jeho filmy jsou otevřené a přitom dokonale promyšlené, aniž by se tím okatě chlubily. Zkouška dospělosti neohromuje povrchem, ale hloubkou. Její příběh tvoří jemné předivo malých každodenních rozhodnutí, jež nakonec mají větší význam, než si chce hlavní hrdina připustit. Psychologicky přesvědčivá studie dvou generací své protagonisty bez soudu zobrazuje jako chybující lidi, její kritika nepostrádá soucit.

Scéna, v níž nespokojený otec sleduje podezřelého násilníka do temných uliček, ukazuje, jak moc je Mungiu vzdálený mainstreamovým fantaziím a jejich jednoduchým řešením. Zkoušku dospělosti totiž musí opakovaně skládat každý sám.

Zkouška dospělosti

(drama, Rumunsko/Francie/Belgie, 128 minut)

Scénář a řežie: Cristian Mungiu
Hrají: Adrian Titieni, Maria Dragusová, Lia Bugnarová, Malina Manoviciová
Hodnocení: 100 %