Recenze: Věrní nevěrní jsou komedií po francouzsku

Věrní nevěrní

Věrní nevěrní Zdroj: profimedia.cz

Věrní nevěrní
Věrní nevěrní
3
Fotogalerie

Louis Garrel proslul jako herec, u syna známého režiséra obklopeného filmaři od dětství ale nepřekvapí, že se také on pustil do režie. Tak jako debut Dva přátelé, i jeho druhý počin Věrní nevěrní, který osobně představil na nedávném Febiofestu, se týká nekonvenčního milostného trojúhelníku a jednu z hlavních rolí opět hraje sám Garrel. Tentokrát se genderový poměr obrátil a na jednoho muže připadly dvě ženy – ovdovělá politička Marianne v podání Garrelovy manželky Laetitie Casta a její mladá švagrová Eva s tváří Lily-Rose Deppové.

Věrní nevěrní by se dali popsat jako romantická komedie, ovšem svěže svérázná, mírně absurdní a hodně francouzská jak svou uvolněností, upovídaností – vždyť obsahuje i vnitřní monology tří postav –, tak nedbalou elegancí.

Náladu nastaví už úvodní scéna, která se odehrává deset let před zbytkem filmu. V ní Marianne svému příteli oznámí, že má milence, že je těhotná a že se rozhodla zůstat s tím druhým. Když se dvojice opět sejde na pohřbu onoho druhého muže, svižný příběh o risku různých životních rozhodnutí a rozdílu mezi touhou po snu a realistickou láskou pokračuje. Snímek pokukující po Garrelově vzoru Françoisi Truffautovi s laskavou sebeironií relativizuje povahu věrnosti a odhaluje dynamiku ve vztazích.

Garrelův roztomilý i infantilní Abel se s bezmocností smolařských hrdinů starých grotesek přizpůsobuje rozhodnutím Marianne, která i díky svému netypickému řešení hrozby od mladší sokyně působí aktivně a moudře. Jako film od režírujícího herce stojí novinka na hlavních, atraktivních představitelích.

Režisér do filmu záměrně nechává promlouvat prvky různých žánrů, z nichž jen ten detektivní vyznívá naprázdno a mohl zůstat pouze rysem charakterizujícím Mariannina osobitého synka s bohatou imaginací.

Pětatřicetiletý Garrel scénář napsal s 87letým Jeanem-Claudem Carrièrem, jenž psal pro Louise Buñuela nebo Miloše Formana. I jejich spojení přispívá k originalitě odlehčeného mixu humoru s romantikou. Příjemně stručná, zábavná hra s žánrem ukazuje, jakou podobu může mít romantická komedie.

Autorka je spolupracovnicí redakce

E15