Reddit má překvapivě dobrý vliv na duševní zdraví svých uživatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NASA

Reddit se netěší právě nejlepší pověsti. Mj. proto, že často bývá spojován se sexismem, rasismem a dalšími podobnými záležitostmi. Navzdory tomu však může lidem pomáhat vyrovnat se s jejich psychickými problémy.

K tomuto závěru dospěli odborníci z University of Utah, kteří se v roce 2017 rozhodli zjistit, zda je častější navštěvování virutální „podpůrné skupiny“, resp. subredittu zaměřeného na deprese, opravdu k něčemu dobré.

Za tímto účelem průběžně analyzovali psaný projev členů dotyčného subredittu přičemž se zaměřili na takové charakteristické rysy, které umožňují jeho zařazení do kategorií typu „pozitivní emoce“, „negativní emoce“ či „smutek“. Z výsledků plyne, že projev uživatelů se zlepšil v 9 z 10 takových kategorií, což naznačuje, že u nich díky Redditu došlo k „pozitivní emoční změně“.

Následně se badatelé kromě depresí začali zajímat rovněž o bipolární poruchu a schizofrenii. Kontrolní skupinu tvořily subreddity „r/happy“, „r/bodybuilding“ a „r/loseit“. I tentokrát po určité době zaznamenali statisticky významné zlepšení a to jak v lexikální diverzitě, tak ve stylistice (kompozičních vlastnostech textu).

„Začal jsem si všímat, že když tam chodí častěji a více se zapojují, jsou klidnější a trochu lépe se vyjadřují,“ řekl výzkumník Albert Park v rozhovoru pro Healthcare Analytics News.

Jak vědci uvedli ve svém článku, dopad psychických poruch na psanou komunikaci je jen velmi málo studovaným aspektem duševního zdraví. Dalším krokem proto bude zjistit, jak by se na výše uvedených poznatcích dalo stavět.

Článek vyšel na serveru VTM >>>